Lättsockrad jordgubbssylt & sockerfri jordgubbssylt

Jordgubbslandet på Åland levererar i år till hela familjens lycka! Efter många portioner jordgubbar med glass och kolasås, jordgubbar med grädde, jordgubbar med gräddmjölk och vaniljsocker och jordgubbar till granola och yoghurt så fick det bli dags för sylt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och jag gör det enkelt för mig; jag väger upp den mängd gubbar jag vill göra sylt på och tillsätter 1/3 syltsocker av gubbarnas vikt. (Exempelvis 450 g gubbar och 150 g syltsocker).

Det går också precis lika bra att koka med 1/4 socker av bärens vikt. Koka gärna i 15 minuter så blir sylten lagom fast.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lättsockrad jordgubbssylt

Det behövs absolut inte mer socker än så här, sylten blir tillräckligt söt och god och konsistensen lagom fast. (Dock inte som marmelad!). Smaksätt gärna med vanilj eller citron som variation.

Valfri mängd snoppade jordgubbar i vikt

1/4 eller 1/3 syltsocker av jordgubbarnas vikt

Gör så här:

Koka till en sylt under 10-15 minuter. Skumma av vid behov. Mixa slarvigt med mixer. Häl upp i rengjorda burkar. Förvara i kyl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det går även att göra sylt utan socker! Det smakar förstås inte likadant eller lika sött men är mycket hälsosammare. Dadlar ger sötma och chiafrön konsistens. Säkerligen gott att göra på andra bär också – om inte godare på exempelvis hallon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sockerfri jordgubbssylt

Vill man skippa sockret helt så har jag snappat upp ett recept på sylt här med dadlar och chiafrön. Det smakar förstås inte som söt sylt – det tror jag ni kan räkna ut men det är ett gott och hälsosammare alternativ att toppa morgongröten med. Hållbarheten blir förmodligen lite lidande så försök förtära den inom några dagar/en vecka.

250 g snoppade jordgubbar

0,5 dl vatten

4 färska, urkärnade dadlar

en nypa vaniljpulver

lite citronsaft

1 msk chiafrön

Gör så här:

Koka gubbar, vatten, dadlar och vaniljfrön i ca 5 minuter. Mixa slätt med stavmixer och rör ner chiafrön. Smaka av med citronsaft. Låt svalna och förvara i kylen.

3 tankar på “Lättsockrad jordgubbssylt & sockerfri jordgubbssylt

  1. F

    Hej! Ville bara säga att den sockerfria sylten blev jättegod ! Slår vilken annan sockerbomb som helst.Blir nog ingen mer färdigköpt sylt för min del.
    Tack för receptet , två tummar upp till dig! 🙂

    Svara
    1. Johanna Inläggets författare

      Vad roligt att du gillade den. Tyckte själv den blev bättre och bättre, speciellt om man hade tålamod nog att vänta tills den blev kall 🙂 Tack för din uppmuntrande kommentar!

      Svara
  2. Pingback: Citron- & jordgubbssnittar | en smaksak

Lämna en kommentar