Ålandstidningen

Jag börjar samarbeta med Ålandstidningen!

Varje fredag framöver kommer jag i samarbete med Ålandstidningen presentera recept som precis som vanligt är enkla och smakrika. Det kommer variera mellan middagar och desserter, tilltugg och bakverk, dryck och bröd och jag kommer utgå ifrån säsong och högtider – vilket är smart för både planet, plånbok och smak. Ingredienserna går självklart att få tag på i helt vanliga mataffärer på Åland. Recepten kommer både i tidningen samt här på bloggen. Du hittar dem enkelt under fliken ”Ålandstidningen”.

Inför det här uppdraget var tidningen på besök hemma i mammas och pappas kök (vi väntar fortfarande på att få tillgång till vårt eget hus) där jag bakade rabarberkaka.

Här kommer reportaget.

Personligt
Johanna Karlsson
Ålder: 34 år.
Bor: I Mariehamn.
Gör: Är hemma med barn och har bloggen ensmaksak.com. Söker jobb till hösten.
Familj: Sambon Daniel Sjölund, sönerna Wilton och Walentin, dottern Winter samt de två sibiriska katterna Kokos och Mållan.
Intressen: Bakning, inredning, träning och kreativt skapande med händerna.
Aktuell: Skriver matsidor i Ålandstidningen med start på fredag.
Johanna Karlsson gör recepten 
till Ålandstidningens nya matsida
Matbloggaren Johanna Karlsson står för recepten när Ålandstidningens nya matsida drar i gång på fredag.
En gång i veckan bjuder hon på lättlagade och säsongsbetonade recept för både vardag, helg och högtid.
– Alla ska klara av att göra dem, säger hon.
Att recepten följer säsongen är viktigt för Johanna Karlsson.
– Det är smart för planeten, plånboken och smaken. Sedan ska det vara enkelt och det ska inte finnas krångliga ingredienser som man inte får tag på här på Åland. Jag bor ju själv på Åland nu, säger hon.
Hon utlovar en blandning av både mat och bakverk.
– Jag ska försöka ta fram en del nya recept. Men det är sällan man uppfinner hjulet helt och hållet inom matlagning.
Fick fria tyglar
Recepten i Ålandstidningen ska även läggas ut på Johanna Karlssons blogg ensmaksak.com. Den startade hon för åtta år sedan.
– Det är en hobbyblogg där jag samlar mina recept. Jag använder den själv som receptbank. Men jag startade den också för att kunna hänvisa vänner och släktingar dit när de frågar efter ett recept.
Hur väcktes ditt intresse för bakning och matlagning?
– Mamma släppte in mig i köket när jag var tre år och lät mig hjälpa till. I tonåren var mina föräldrar så snälla att jag fick jag fria tyglar i köket. Jag stod där många timmar och jag fick köpa, baka och laga mat hur mycket jag ville. Det var vinn-vinn för alla.
När hon utbildade sig till restaurangchef i Göteborg inriktade hon sig på kafé och bakning. Praktiken gjorde hon på tidskriften ”Allt om mat”.
– Jag jobbade i deras provkök. Det var där mitt intresse för provlagning tog fart. Jag fick både se hur den processen går till och hur man tar fram egna recept. Det var jätteroligt och kreativt.
Assistent till tv-kock
Efter utbildningen fick Johanna Karlsson anställning som assistent till den svenska kocken, programledaren och kokboksförfattaren Leila Lindholm.
– Jag provlagade alla recept till en av hennes böcker och bakade även till flera av hennes tv-program. Det var lärorikt.
Andra tidigare jobb har bland annat varit på ett stenugnsbageri och med tillverkning av chokladpraliner.
– Jag gillar att göra olika saker, säger hon.
Familjen flyttade tillbaka till Åland i november. Innan dess bodde de i Norrköping där Johanna Karlssons sambo Daniel Sjölund spelade fotboll för allsvenska IFK Norrköping.
Till hösten planerar hon att börja arbeta efter föräldraledigheten.
– Jag hoppas hitta ett trevligt jobb där jag får laga mat, baka eller receptutveckla, säger hon.

Foto: Hülya Tokur Ehres