Semmelrulltårta

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandstidningen.

På Åland säger vi ju försåts fastlagsbullar om svenskarnas ”semlor”, men ”fastlagsbullerulltårta” låter så invecklat….

Jag kan erkänna att det inte var helt lätt att rulla ihop den här rulltårtan och det fick mig att tänka på att man lika gärna kunde delat botten på mitten och lagt dem ovanpå varandra som en tårta. Man kan förstås också ta undan lite av grädden inuti tårtan och istället spritsa den ovanpå rullen el skivorna.

Men det är också vansinnigt gott med en välfylld rulle! Den här rulltårtan är magisk.

Semmelrulltårta

Om du har ett akut sug efter fastlagsbullar el smaken av dem, så kan jag varmt rekommendera dig att baka denna ljuvliga rulltårta. Smakerna sitter, men tidsåtgången är mycket kortare. Precis som med klassiska semlor så smakar den allra godast samma dag.

Tips! Ta undan lite av grädden till rullen och använd den istället som garnering så blir det lättare att rulla samman rulltårtan. Man kan också prova att göra en enkel tårta genom att dela botten på mitten (med all fyllning på) och lägga ena delen ovanpå den andra. Toppa med lite florsocker och ev rostade mandelspån el bär.

Botten:

3 ägg

2 dl strösocker

2 tsk nystött kardemumma

1 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

0,5 dl vispgrädde

Mandelfyllning:

250 g mandelmassa av god kvalitet

1 dl hackad mandel

ca 1 dl mjölk el grädde

0,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk nystött kardemumma

Grädde:

3 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 225° varmluft el 250° vanlig ugnsvärme.

Vispa ägg, socker och vanilj riktigt fluffigt. Sikta ner mjöl, kardemumma, bakpulver och salt och vänd ner grädden. Bred ut smeten på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Strö florsocker över ytan, lägg på ett ark bakplåtspapper samt en ny plåt och vänd allt upp och ner. Låt stå några minuter och dra sedan bort pappret. Täck med en plåt och låt svalna under plåten.

Riv mandelmassan och mixa samman med resten av ingredienserna till en smidig fyllning. Bred försiktigt ut mandelfyllningen jämnt över botten. Vispa grädden med vaniljsockret och bred den över mandelfyllningen. (Om du känner att det kommer bli en utmaning att rulla samman rullen pga grädden så kan en del av grädden istället spritsas som garnering på den färdiga rullen el skivorna). Rulla försiktigt ihop från långsidan till en rulle, ta hjälp av pappret (avsluta så att skarven är under kakan). Pudra över generöst med florsocker. Låt gärna rullen vila en stund i kylen innan den skärs i skivor med en vass kniv.