Vaniljglass med jordgubbsrippel

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandstidningen.

Ingen sommar utan glass och en gräddigt krämig hemlagad vaniljglass med jordgubbsrippel slår det mesta och uppskattas av både stora och små. Ingen glassmaskin behövs.

Sommarlov och glass – gör vem som helst glad.

Det är bara fantasin som sätter gränser för hur man kan smaksätta grundreceptet på vaniljglass. Godis och kryddor (kanel, ingefära, kardemumma) el lite sprit (rom el punch är jättegott för en vuxen tvist) men espresso är min personliga favorit som funkar året om.

Våffelstrutar gör det hela ändå lyxigare.

 

 

Vaniljglass med jordgubbsrippel (utan glassmaskin)

Med hjälp av kondenserad mjölk får man en magiskt god och krämig glass helt utan glassmaskin. Vaniljstång och hemkokt lättsockrad jordgubbssylt sätter ljuvligt somrig smak på den här glassen. Addera ev rivet citronskal till smeten för en fräsch tvist.

Tips! Jordgubbarna kan ersättas med andra bär men sylten kan även ersättas med massor av olika smaksättningar. Hackad choklad, krossad turkisk peppar, espresso el rom är några favoriter.

Jordgubbssylt:

450 g jordgubbar (frysta, tinade går jättebra)

100 g syltsocker

Vaniljglass:

4 dl vispgrädde

1 dl grekisk el turkisk yoghurt (10 %)

1 burk (397 g) kondenserad sötad mjölk

1 vaniljstång

en nypa salt

Gör så här:

Koka sylt i ca 10 min på jordgubbar och syltsocker. Mosa el mixa lite slarvigt. Låt kallna och kyl ner.

Vispa grädden med frön ur urskrapad vaniljstång fluffigt och vispa ner kondenserad mjölk, yoghurt och salt. Varva glassmeten med jordgubbssylten i en plastlåda så att den får ett ripplat utseende. Frys ner i 4-6 timmar. Låt mjukna lite innan servering.