Det här inlägget görs i samarbete med Ålandstidningen.
Julen närmar sig med stormsteg så nu har jag ordnat en hel drös med trevliga recept till er på julgodis. Inget av dem kräver kokning på spisen med tillgång till termometer, så dessa är lätta att lyckas med.
Ischoklad med lakrits
Små och goda utan att vara alltför söta.
Tips! Lakritspulvret kan man strunta i eller ersätta med andra smaksättningar. Mint eller kardemumma är två goda förslag. Dosera efter smak. Den mörka chokladen kan bytas till ljus el vit choklad. Den sistnämnda är god med 0,5 g saffran och lite rivet citrusskal.
ca 25 st
100 g 70 % mörk choklad av hög kvalitet
50 g kokosolja med neutral smak (finns på glasburk bland oljor)
1-1,5 tsk lakritspulver (smaka av)
lakritspulver, frystorkade hallon el tyrkisk peber crush till garnering
Gör så här:
Finhacka chokladen. Värm kokosoljan i en kastrull och häll ner chokladen. Rör tills chokladen smält. Häll upp i små ischokladformar och ställ i kylen att stelna. Garnera med lakritspulver (fyll en tesil och pudra över), frystorkade hallon el tyrkisk peber crush. Förvara i kylen.
Nougatpraliner med hasselnötter
Nougatpraliner är ett måste på gottebordet. Du kan enkelt variera utseendet genom att hälla smeten i olika formar. Knäckformar i aluminium fungerar riktigt bra, men även silikonformar ger ett fint resultat. Du kan också hälla smeten i en form klädd med bakplåtspapper och skära i önskat format när den stelnat.
Tips! Grundreceptet på lika delar choklad och mjuk nougat kan du smaksätta precis hur du vill. Frystorkat kaffe och en nypa bryggkaffepulver är min absoluta favorit. Men varför inte apelsinarom eller rice krispies?
100 g mjölkchoklad
100 g mjuk nougat (Odense, guldpaket på bakhyllan)
ca 0,5 dl krossade hasselnötter (finns att köpa på påse)
krossade hasselnötter till garnering
Gör så här:
Finhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med nougaten. Smält i mikron under kortare intervaller. Rör ner hasselnötskrosset och häll upp i valfria formar, garnera med lite hasselnötskross även på toppen. Låt stelna i kylen.
Dumle krisp
Dumlekolor är väldigt användbara. Tillsammans med rice krispies och cornflakes blir det här julens godaste, segaste och samtidigt frasigaste godis.
Tips! Jag har även provat att göra detta godis med Snickers och Tupla double layer liquorice. Den sistnämnda blev en ny favorit! Till receptet nedan tog jag ca 100 g av godiset. Till snickersvarianten adderade jag dessutom 0,5 dl salta jordnötter.
ca 15-20 st
35 g smör
19 st dumlekolor
1,5 dl rice krispies
0,75 dl cornflakes
lite flingsalt
Gör så här:
Smält smöret med dumlekolorna på låg värme i en kastrull. Rör ner rice krispies och cornflakes och klicka ut små högar på en plåt med bakplåtspapper (el häll allt i en klädd form och skär i bitar när det stelnat). Toppa med lite flingsalt. Låt stelna i kylen.
Saffransfudge med apelsin
Den här fudgen kräver ingen kokning med termometer och får en alldeles ljuvligt len och fudgeig konsistens.
Tips! Den här fudgen kan man variera i det oändliga. Grunden är smör, salt, kondenserad mjölk och valfri choklad. Sen är det bara fantasin som sätter gränser vad gäller smaksättningar. Pepparmintarom i smeten och krossade polkagrisar som garnering är ett juligt och gott exempel! Vill man ha ett busigt utseende på fudgen så kan man garnera den med strössel innan den stelnar.
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
500 g vit choklad av hög kvalitet
1 påse saffran (0,5 g)
25 g smör
en nypa salt
rivet skal av 1 apelsin och 1 msk saft
Gör så här:
Klä en form med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran, salt, apelsinsaft, skal och kondenserad mjölk. Hacka chokladen och smält den försiktigt i mikron under korta intervaller el över vattenbad. Blanda med snabba och bestämda tag samman chokladen och den varma kondenserade mjölken. Häll över i formen och jämna till ytan. Om du vill garnera, så gör det nu. Förslut lådan och ställ den i kylen att stelna, gärna över natten. Skär i bitar och servera kall. Fudgen går bra att frysa.