Våfflor

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandstidningen.

Äntligen dags för våfflor! Den 25:e mars (på onsdag) infaller våffeldagen och det ska minsann firas. Det finns några knep att ta till för att få våfflorna riktigt frasiga. Vispad grädde och kolsyrat vatten är mina bästa tips. Smeten bör också varsamt röras ihop så att inga glutentrådar börjar bildas. Och så gäller det att våga grädda i riktigt hett våffeljärn förstås, och att inte stapla de färdiga våfflorna på hög.

Nu är du redo för frasvåfflor! Och glöm inte tillbehören…det är inte bara sylt och grädde som är gott till våfflor. Frukt, bär, glass, chokladsås, kinuskisås, nutella, hackade nötter, smarties, strössel el salta tillbehör är lika poppis det. Låt barnen vara med och dekorera våfflorna för en extra kul stund tillsammans.

Frasvåfflor

Frasigare än så här blir det inte, dessa är nästan krispiga! Smöriga och fylliga i smaken. Ett favoritrecept helt enkelt. Vill du göra glutenfria våfflor så ersätter du vetemjölet med ljus glutenfri mjölmix – och om mixen innehåller socker kan du utesluta det från receptet.

Tips! Om du inte vill bryna smöret kan du strunta i det (och bara smälta det) eller ersätta det med 1 dl vispgrädde istället. Har du saffran kvar i skafferiet sedan julen är det gott att ersätta vaniljsockret med 1 påse, 0,5 g.

ca 12 våfflor

100 g smör

4 dl vetemjöl

3 dl vispgrädde

3 dl kolsyrat vatten

1 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

0,75 tsk salt

Gör så här:

Bryn smöret, dvs smält det i en kastrull tills det blir ljusbrunt och doftar nötigt. Låt svalna.

Vispa grädden till fasta toppar med strösocker och vaniljsocker.

Sikta mjölet med bakpulver och salt. Vänd ner vattnet och rör försiktigt till en slät smet. Vänd ner grädden. Rör inte i onödan, man vill inte att smeten börjar bilda glutentrådar.

Värm våffeljärnet. Pensla järnet med smör vid behov, men dessa brukar inte behöva smör då de är ganska feta i sig. Grädda på hög värme tills de har vacker färg. Låt svalna en och en på galler.

Äggvåfflor

Med ägg i smeten får man lite matigare, mjukare och tuggigare våfflor. Dessa är fortfarande lättsamt frasiga i konsistensen när de är helt nygjorda.

Tips! Skippa socker och vanilj om du vill servera matiga våfflor med salta toppings. En god lax- eller skagenröra ger en trevlig förrätt likaså smetana, löjrom, rödlök, citron och dill! Samma idé går förstås att applicera även på de andra våffelrecepten.

ca 10 våfflor

100 g smör

1 ägg

2 dl mjölk

2 dl kolsyrat vatten

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Gör så här:

Bryn smöret, dvs smält det i en kastrull tills det blir ljusbrunt och doftar nötigt. Låt svalna.

Vispa samman smöret med ägg, mjölk och vatten.  Sikta vetemjölet med socker, bakpulver, vanilj och salt. Häll ner vätskan lite i taget och rör el vispa lätt till en klumpfri smet. Låt svälla en stund medan våffeljärnet blir varmt.

Värm våffeljärnet. Pensla järnet med smör vid behov. Grädda på hög värme tills de har vacker färg. Låt svalna en och en på galler.

Veganska frasvåfflor med kardemumma

Det är ingen konst att fixa veganska våfflor. Dessa är ljuvligt frasiga och har en god smak av kardemumma.

Tips! Trötta våfflor piggar man snabbt upp i ugnen. 75 grader och några minuter på galler är allt som behövs!

ca 8 våfflor

100 g mjölkfritt margarin

2 dl havredryck

2 dl kolsyrat vatten

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

drygt 1 tsk nystött kardemumma (kan uteslutas)

2 krm salt

Gör så här:

Smält margarinet och blanda med havredryck och vatten. Sikta de torra ingredienserna i en bunke och häll ner lite av vätskan i taget. Rör till en slät smet. Värm våffeljärnet. Pensla järnet med margarin vid behov. Grädda på hög värme tills de har vacker färg. Låt svalna en och en på galler.