Rabarberyoghurt med äppelkompott & frasig havre

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Ålandsmejeriet har en fått in en nyhet i mejerihyllan; rabarberyoghurt med goda magbakterier, låg laktos- och kolhydrathalt. En riktigt krämig yoghurt med god och lätt syrlig smak från rabarber.

Nu när äpplena är som godast serverar jag den här yoghurten med friska äppeltärningar och frasig snabbmüsli som man enkelt gör i stekpannan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Äppelbitarna brukar jag variera. Ibland droppar jag bara citronsaft på dem och ibland steker jag dem i smör, kanel och kardemumma i stekpannan. Just den här gången blev den en osötad och frisk kompott med vanilj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rabarberyoghurt med äppelkompott och frasig havre

Genom att steka havregryn, frön och nötter i stekpannan får du snabb frasmüsli på nolltid som smakar ljuvligt till all yoghurt.

ca 4 portioner

Frasmüsli:

50 g ålands smör

2 msk ströocker

2 dl havregryn eller grynblandning

2 dl valfria nötter

1 dl solrosfrön

1 dl pumpakärnor

en nypa salt och nystött kardemumma

Enkel äppelkompott:

3 trädgårdsäpplen

saften av 0,5 citron

2 msk Grannas äppeljuice

0,5 vaniljstång

ev strösocker att söta med

Rabarberyoghurt från Ålandsmejeriet

Gör så här:

Frasmüsli: Smält smöret i en stekpanna och tillsätt socker, havregryn, nötter, solrosfrön, pumpakärnor och kryddor. Låt fräsa några minuter på medelvärme under omrörning. Låt svalna.

Äppelkompott: Tärna äpplena (de behöver inte skalas) och landa med citronsaft, äppeljuice, urskrapad vaniljstång och ev lite socker i en kastrull. Ge kompotten ett snabbt uppkok utan att tärningarna kokar sönder. Låt svalna.

Lägg upp äppelkompotten i skålar eller glas och toppa med yoghurt och frasmüsli. Servera genast.

Tips! Frasmüslin är enkel att variera med olika frön, nötter, kokos och torkad frukt. Havregrynen är otroligt goda att ha med som bas, välj glutenfria vid behov.