Walentin 6 månader

Har ju helt glömt bort att redovisa för minstingen som hunnit bli 6 månader, så här kommer en liten uppdatering!

Förkylningen från december håller i sig. Det är helt otroligt att vi är inne på tredje månaden med snor och hosta. Men efter första febern här om veckan så tycker jag förkylningen är mildare. Kanske är den på väg bort snart. Värker i mammahjärtat varje gång han hostar..men läkaren menade vid senaste kollen att lungorna låter bra och då behandlar man inte på något sätt. Småbarn kan hosta fram och tillbaka i månader tydligen.

img_6184

Måste erkänna att det är skönt att han kan sitta själv nu! Speciellt måltiderna känns roligare och mysigare. Här på café med favoritleksaken.

Eftersom gossen är en riktig heffaklump så valde vi att inte stressa med smakportioner av mat förrän han var 5,5 månad. Naturell barngröt blev först ut och det tog ganska så många försök och veckor innan han till sist började smaska runt det lite i munnen istället för att bara spotta ut allt. Morotspuré, palsternackspuré, banan, äpple, päron, avokado och vattenmelon har vi hittills provat. Wiltons gamla umami taste teaser – en liten napp med silikonbehållare och hål som rymmer lite tärnad eller mosad frukt exempelvis – som bebisarna får suga och smaka på utan att riskera bitar i halsen – har åkt fram. Perfekt sysselsättning vid middagsbordet. (Det är ju för övrigt mycket roligare med middagarna nu när vi alla fyra sitter vid bordet). Majskrokar och rån är en annan favorit. Kluven till huruvida vi ska ge välling eller inte. Wilton vägrade det och har aldrig varit ett vällingbarn. Men samtidigt kan jag tycka idén med en flaska mättande välling på kvällen är himla mysigt. Hur gör ni? Tycker amningen har blivit mindre intressant för honom. Allt runt omkring är av mer intresse, trots att jag ammar med amningssjal eller filt över honom. Snabbt går det också, och bland är det många timmar mellan gångerna. På nätterna duger nappen ungefär varannan gång han väcker mig och där emellan tar han sig en slurk. Det har kliat rejält i munnen på honom den senaste tiden och nu skymtar vi faktiskt den första tanden.

På tal om heffaklump, Walentin sportar storlek 74 på kläder och vägde 9245 g och var 69,5 cm lång vid 6 månaders kollen. Över medelkurvorna alltså och han är riktigt gosig och mjuk. Som det gärna får vara när man helammar. Lite kul när man är på öppna förskolan och jämför med andra barn. Jisses vad det kan variera rent storleksmässigt. Fint med olikheter dock!

img_6498

Hemmagympa! Hej å hå!

Han är stadig och stark i kroppen och sitter bra i barnstol, bumbo och med lite stöd på golvet. Vänder sig om från mage till rygg och vice versa själv. Han ålar sig också ur babysittern på egen hand så nu gäller bälte. Riktigt vass på att backa. Suger på tårna. Viftar vilt med armar och ben, babblar och brummar med läpparna mest hela tiden. Även denna unge tycks bli en vild pratkvarn, haha. När jag måste få händerna fria en stund så får han kika på Babblarna och han lyser upp lika mycket varje gång. En favorit vad det verkar.

img_6362

Här i soffan sitter vi ofta och myser. Här blev det en selfie!

När jag är själv med barnen är det dubbelvagnen som gäller och vi bytte vid årsskiftet ut den trånga liggdelen mot en sluttande liggdel. Där ligger han oftast väldigt nöjd och glad, men vid riktigt kalla dagar är det vanskligt med vinden då han ligger så öppet och oskyddat. Dubbla overaller har jag alltid och raggsockor samt mockasiner på fötterna. Lite synd att det inte går att ha åkpåse pga bältet som blir i vägen. Och på tal om snålblåst så har jag köpt en ”väder kräm” att stryka på den känsliga babyhuden i ansiktet. Den är från Weleda och heter Baby Calendula Weather Protection Cream. (Köpte min  på Life). Tips tips!

Jag var ju förresten gräsänka under 12 dagar i månadsskiftet januari/februari. Brukar fasa för sambons träningsläger varje år och framförallt i år att bli lämnad själv med två barn. (Vi har ju ingen familj i stan som kan avlasta oss utan de bor alla på Åland).  Det är så dryg tid de åker iväg. Det är grått, trist och tråkigt hemma och värsta sjukdomsmånaden av dem alla. Men vi klarade oss bra, ungarna blev förkylda de sista dagarna bara och Wilton var hemma någon extra dag från förskolan och det var bar mark utan oväder. Jag hade också mina föräldrar här över en långhelg så kunde knappast klaga. Våra vänner hade det bra mycket värre med kräksjuka i ena hushållet och scharlakansfeber och influensa i den andra.

img_6488

Underbara unge! Här är det inga svårigheter alls att locka fram leenden och skratt.

Det har minst sagt sina för- och nackdelar att vara fotbollsfru. Å ena sidan har grabbarna då och då mycket ledig tid på dagarna och kan vara hemma och hjälpa till med både barn och hem. Långledigt runt december. Å andra sidan är det ofta bortamatcher, helgarbete, träningsläger och lediga dagar huller om buller utan ordning. Helgledighet är det sällan tal om. Inte sällan schemat ändras också. Oftast bara 1-2 veckors sommarledighet i början på juni. För att inte tala om att man aldrig med säkerhet vet när man kanske måste flytta igen eller när en skada sätter stopp för allt. Jag som längtar tillbaka på jobb (deltid) ser ju också en nackdel i att min sambo inte kan vara pappaledig i traditionell mening så att jag kan komma iväg…Vi planerar därför förskola för Walentin till hösten när han blir 1 år, men vi vill att han ska kunna gå själv först. Men jag vet också att det mer klassiska måndag till fredagsjobbandet 8-17 – kanske med pendling eller arbetsresor – också har sina nackdelar. Man träffar barnen korta stunder om kvällarna innan de lägger sig och sen återstår träning/kompistid/egentid/hemmafix. Familjetiden maxas kanske till helgen. Inte helt stressfritt det heller. Det ständiga livspusslet! Hur ser det ut hos er? Hur har ni hittat balans?

Måste avsluta med att säga att Wilton (snart 3 år) är en jättefin storebror. Leker, busar och vill alltid vara med sin lillebror. Det blir hög ljudnivå och lite vilt ibland men också mycket skratt från båda två så det är härligt att se att de redan har fin kontakt och glädje av varandra.

Nästa uppdatering blir nog kring Wiltons treårsdag i mars. Planerar kalas och tema som bäst!