Walentin 3 år

Vårt mellanbarn Walentin har fyllt 3 år! Så nu är det dags för en uppdatering. Jag läste precis Wiltons 3-års uppdatering och fnissade lite för mig själv när jag blev påmind om alla likheter. Det har vi ju alltid sagt, att pojkarna är som tvillingar till sättet.

På födelsedagsmorgon vaknade vi hos kusinerna minsann och där fick han öppna sina populära paket; borrmaskinen och motorsågen.

Walentin är å ena sidan en riktig liten buse som älskar att springa (kör gärna intervaller inomhus), leka jaga, gunga, köra bilar, fäktas och hitta på små hyss. Han är också en riktig liten klumpeduns som ofta slår sig eller river upp ett sår. Han har inte riktigt samma kroppskontroll som Wilton alltid haft. Utomhus är han gärna! Han älskar att höras så det gråts, skriks, bankas, sparkas och kastas en hel del. Och så blir han ju lätt väldigt väldigt arg, för att nästa sekund vara superglad igen. Så känslorna är definitivt på utsidan. Men å andra sidan är han också en kramgo liten filur som har behov av kramar och pussar och han kan absolut fastna med paddan eller med Wiltons Nintendo Switch och ta det lugnt i timmar. Storebror är hans idol och han är gärna en liten svans på honom (ibland till Wiltons irritation) och vill göra allt som han gör. Sonic the hedgehog är pojkarnas favoritfigur sen länge och om det bara fanns leksaker och kläder med Sonic tema skulle vi haft dem för länge sen.

Busunge!

Walentin är också ganska mammig, vill ha stenkoll på var jag är någonstans hela tiden men har heller inga problem med att sova hos farmor och farfar en vecka – så länge Wilton är med ska jag väl tillägga. Standard kommentarer här hemma är ”jag vill uuuuup” (i famnen alltså) eller ”mamma, var eeeeeee duuuuu?” och ”har du kommit nu” – för att verkligen försäkra sig om att jag är hemma. Men det är aldrig några problem att vara med pappa heller vill jag understryka.

Vi flyttade ju till Åland i slutet på förra året och här är reglerna lite annorlunda än i Sverige. Walle fick inte börja på förskolan före 3-års dagen eftersom jag var hemma med Winter. Därför sökte vi oss till ”ur och skur park” på vardagarna mellan 9-12 där han gick fram till maj. Det tog sin tid innan lämningarna gick smidigt men han trivdes bra. Efter ett långt sommarlov har han nu börjat på förskolan, på samma avdelning som Wilton. Han trivs riktigt bra och verkar ha roligt. Men han gillar inte att bli lämnad där och skriker varje dag ”mamma kommer aldrig och hämtar mig” under vilan. Sen somnar han alltid snabbt ändå (och är lika hopplös att väcka som Wilton var). Egentligen vill vi inte att han sover dagtid men eftersom vilan är obligatorisk på förskolan så har vi sagt att 30-40 min okej. Det stör nämligen läggningen lite på kvällen, men det funkar. Nappen (napsu – som vi kallat den) slutade vi med på 3 års dagen. Han har det senaste halvåret/året bara fått ha nappen vid vila och natt men nu tyckte jag det var dags att slänga dem. Det gick faktiskt bra att sluta men hans älskade kanin Stampe är inte mycket värd när nappen försvann. Så plötsligt sover han utan dem bägge.

Nytagen förskolebild. Gulle så fin han är!

Walle som var ett riktigt matvrak när han var mindre är fortsatt lite restriktiv med kosten. Han äter bra men knasigt nog så vågar han sig inte på sötsaker som bakverk. Han gillar glass, chokladrussin och klubbor men mycket annat äter han inte i söt väg. I övrigt äter han det mesta skulle jag säga men ääääälskar knäckebröd med smör.

På nätterna sover han ganska bra men oj vad han lever om som en propeller. Han kastar sig runt i sängen och är smått omöjlig att sova bredvid.

Paddan, vad skulle man göra utan den egentligen? Men det är skrämmande hur snabbt de sugs in i den och knappt vill sluta titta.  Så vi kör ”paddförbud” här hemma med jämna mellanrum och då märker vi att leklusten fort återvänder.

När jag skriver dessa sista ord så har vi precis haft kalas för Walentin i dagarna två. Först för familjen och sedan för kompisarna. Och nu pustar jag ut i soffan. Och på tal om soffa så sitter jag äntligen i en av våra nya mossgröna sammetssoffor i vårt alldeles egna hus och skriver. Vi har nu bott här i ca 1 månad och äntligen har vi bott in oss och börjar få det mesta på plats. Vi inväntar ännu några möbler och lampor men snart är det klart och vi trivs riktigt bra! Ska visa någon bild sen när allt är klart.

Nu är det eran tur, skriv av er kompisar!