Hallon- & chokladsmulpaj

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandstidningen.

Ibland behövs det bara små förändringar till gamla klassiker och vips så känns de som nya.

Att hallon och choklad är bästa kompisar behöver jag knappast övertyga någon om. Men har du provat kombinationen i en smulpaj?

Hallon- och chokladsmulpaj

Kombinationen hallon, pajsmulor och mjölkchoklad är helt ljuvlig. Och receptet är förstås busenkelt. Gott att servera med grädde, glass el vaniljsås.

Tips! Prova att byta den ljusa chokladen mot vit choklad eller mörk choklad. Eller varför inte blanda? Blåbär och vit choklad är också en given succé.

Smuldeg:

225 g tärnat smör

3 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

1,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Fyllning:

450 g hallon (frysta och tinade går bra)

1 msk majsstärkelse

2 msk strösocker

Topping:

100-150 g mjölkchoklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Blanda hallon med majsstärkelse och strösocker och bred ut dem i en pajform, ca 24–26 cm i diameter.

Smuldeg: Nyp ihop tärnat smör med vetemjöl, havregryn, socker, vaniljsocker och salt till en mjuk deg. Fördela den över bären i klumpar. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills ytan fått fin gyllene färg.

Hacka chokladen grovt och strö den över pajen när den fortfarande är varm. Vill du att chokladen smälter mer så ställ in pajen en kort stund på eftervärmen i ugnen. Låt pajen svalna och servera med grädde, glass el vaniljsås.