Halloweenkakor

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandstidningen.

Ta Halloweenpysslet till nya goda nivåer! Kristyrkakor är kul för både stora och små och perfekt inomhusaktivitet. Bara fantasin sätter gränser. Man kommer långt med pepparkaksformar, vit kristyr i strut av bakplåtspapper och strössel men ännu längre med pastafärg/hushållsfärg samt ett gäng engångsspritspåsar.

Har du inte pepparkaksformar i fladdermus-, spök- el pumpaform kan du lika gärna använda pepparkaksgubben. Spritsa fram ett skelett, en mumiedräkt, eller rött blod som droppar från halsen.. Bit av en arm också för kuslig effekt! Eller rita egna figurer i styvt papper och skär ut med kniv i degen.

Spindelnät eller dödsskallar är andra klassiska tips på kusliga halloween figurer. Sök inspiration på Pinterest!

Halloweenkakor

Med fantasi och skaparglädje kan du forma dina egna möra figurkakor med knaprig och söt kristyr.

Tips! Smaksätt mördegen endast med vaniljsocker el med lite nystött kardemumma istället för ingefäran. Det ljusa muskovadosockret kan du ersätta med strösocker. På nätet (speciellt på Pinterest) finns mycket inspiration att hämta för själva dekoreringen.

100 g kallt smör

0,5 dl ljust muskovadosocker

2,5 dl vetemjöl

1 äggula

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära (kan uteslutas)

1 krm salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft el 200° vanlig ugnsvärme.

Tärna smöret och mät upp samtliga ingredienser i en matberedare och kör snabbt till en deg. Platta till degen, plasta in den och kyl ca 30 minuter.

Kavla ut degen lagom tunt (ca 2 mm) på mjölad bänk el bakplåtspapper. Stansa ut kakor med exempelvis pepparkaksmått. Lägg kakorna på plåtar klädda med bakplåtspapper.

Grädda i ca 7 minuter eller tills kakorna börjar få lite färg. Låt svalna helt och hållet.

Kristyr:

30 g äggvita (en äggvita)

ca 200 g florsocker

1 tsk citronsaft el ca 1 krm ättiksprit plus lite vatten

pastafärg (el hushållsfärg)

Garnering:

engångsspritsspåsar

ev tandpetare och strössel

Gör så här:

Låt ev äggvitan stå framme i rumstemperatur över natten, men det funkar även att använda kall. Sikta och rör ner (vispa inte) florsocker i äggvitan. Häll i citronsaft samt färg. Justera konsistensen med vätska och florsocker. Till konturer (som du gör först på kakorna) behöver du en tjockare glasyr och för ifyllnad behöver du en lite rinnigare glasyr. Fyll upp spritspåsar och klipp pyttesmå hål. Nu är det bara att börja garnera. Ta hjälp av en tandpetare för att picka bort små luftbubblor och skaka ev kakorna i sidled för att jämna till ytan på glasyren. Fäst ev strössel på kakorna före glasyren stelnar. Låt stelna.