Memma!!

Alltså vilken lycka! Äntligen hittade jag min älskade memma i mataffärens frysdisk. Jag är beroende av memma. Så. jävla. gott. 🙂 Jag vågar inte ens skriva hur många paket jag brukar mula i mig mellan februari och maj (perioden då memma säljs).

För alla svenskar som läser; memma är en typisk finsk påskdessert som man äter kall med socker och gräddmjölk. Det är som en svart ”råggröt” med lite småseg konsistens.

Eftersom jag konsumerar memma i stora kvantiteter äter jag det med endast sojadryck el fet mjölk. Och memman får gärna ligga och dra lite i mjölken tills det blir sådär härligt mojsigt. Nu vet jag att många rynkar på näsan, haha. Det är verkligen inte alla som gillar memma, men jag har lärt flera svenska kompisar (och Daniel!) att gilla memma, sådeså.

Inte så onyttigt! Puh! 😉

”Memmans historia sträcker sig tillbaka ända till 1700-talet. Traditionell Äkta Memma kokas först och gräddas sedan så länge i ugn att den blir söt och får den rätta karakteristiska smaken”.

Jag skulle säga att ett paket räcker till 4 personer men jag äter lätt ett halvt paket om jag är på det humöret. För tillfället kostar det ca 40 kr, men det kan skilja rätt mycket från butik till butik. För x antal år sedan gick ett paket för 28 kr på Willys i Gbg. Det var tider det.

7 tankar på “Memma!!

 1. Malin

  Detta såg jag på Willys här om dagen och blev lite undrade vad det var. Trodde det var glasstårta faktiskt (låg bland glassen). Men då är det gröt eller?

  Ps. Titta inboxen på FB, har mejlat dig och Elin där om olika tips på caféer vi kan besöka den 11:e. Alla med en hälsotallrik och andra goda alternativ!

  Puss

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Japp, nog är det som en gröt alltid. Lovar att bjuda dig på memma nästa gång vi ses hos mig! Jag kommer bunkra i frysen 🙂 Misstänker att du är lite nyfiken…

   Svara
   1. Malin

    Nu svarar jag på detta, kom på att jag aldrig läste din kommentar. Ja, men det hade varit så roligt! Under påsken kanske? 🙂 Om ni inte åker till Åland dvs..

   2. Johanna Inläggets författare

    Jag ses gärna under påsken då jag troligtvis håller mig kvar här i Sthlm. Självfallet bjussar jag på memma då 🙂

   3. Malin

    Åh vad mysigt, ser fram emot att smaka denna mytomspunna memma! Ska vi höras nästa vecka vilken dag som passar? Så hoppas jag att vi kan få in det där träningspasset också samt någon promis? 🙂

 2. Annica

  Hej kakan!

  Vilken tur att det också finns memma i Sverige, var vore väl våren utan denna godsak?! Har du testat på att göra memma själv, jag har hört att det inte är så svårt men att det tar lååång tid? Kanske du vill testa på att göra egen memma á la Johanna? Vore spännande att läsa här på bloggen om hur man gör egen memma. Här är btw ett filmklipp med Gordon Ramsey, där Gordon ger sin syn på våra finska specialiteter. Vilken tur att vi finnar åtminstone vet att uppskatta vår konstiga nationalrätter.

  Tack ännu för alla härliga recept som du delar med dig av!

  Pussen och kramen!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej kexet!
   Gud vd kul med filmklippet, tack för det 🙂 Gordon är lika negativ som vanligt, inte ett dugg förvånad. Men kvinnan kunde ju ha serverat våra specialiteter med lite större finess och lite mer fulländat. Var var äggsmöret liksom? Pirogjäkeln var säkert kylskåpskall också.. 🙂
   Jag har faktisk kommit så långt att jag köpte hem memma mjöl för några år sedan. Men det skulle ta så lång tid att koka sin egen så jag orkade inte ens prova.. Får väl se om det blir nya friska tag i år…! Måste ta mig till finska sidan först bara.
   Kul att du tittar in här! Puss

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s