Hembakade (saftiga) fastlagsbullar!

Fettisdagen närmar sig så i söndags bakade jag fastlagsbullar/semlor. Hjälp vad gott! Som vanligt provar jag nya recept, alltid på jakt efter det perfekta.

Den här gången utgick jag från Roy Fares recept. Det var receptet på fyllningen som väckte min nyfikenhet… Det blev saftiga och lagom kompakta/luftiga bullar i lagom storlek. Varken små eller stora. (Däremot blev jag orolig över att fördegen blev så fast, ja nästan hård och var nästan nära att avbryta hela baket. Men jag fortsatte och degen blev bra till sist. Jag minskade dock mängden mjöl med 1 dl, eftersom jag föredrar lösa degar).

Men ska jag vara ärlig så tycker jag inte man ska krångla till det. Jag förstår inte vitsen med hårda fördegar, det är bara svårt att få ihop alla ingredienser till en smidig deg. Använd samma vetedegsrecept (gärna med mycket kardemumma och mjukt smör i degen) som du har till dina kanelbullar och köp hem mandelmassa med hög andel mandel (eller gör egen) och blanda ut det med lite mjölk eller grädde. Vispa grädden till mjuka toppar och söta med lite florsocker och vanilj. Succé!

Det kommer jag göra nästa år, eller så fortsätter jakten på det perfekta receptet, i vanlig ordning. 🙂

Fyllningen är lite mörkare tack vare extra mycket mandlar och kardemumma, gott! Men nästan så jag saknade den gamla vanliga varianten ändå. Men även de som i vanliga fall inte gillar mandelmassa tenderar att gilla den här fyllningen!

Jag gillar runda lock bäst. Sötast!

Lemon curd och hallon var inte så dumt som fyllning. Men det är ingen riktig semla! Jag föredrar klassikern alla gånger om!

Lycka till med semmelbaket nu!

2 tankar på “Hembakade (saftiga) fastlagsbullar!

  1. Elin

    Låter så gott! Jag såg på nyhetsmorgon nyss och såg ett semmelbak med citronfyllning som du skrev om, men med hackade pistagenötter och hallon. Det såg väldigt gott, för en nötgalning som jag 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s