Saltlakrits kolasås

Kolasås eller kinuskisås, det är frågan det. Otroligt smarrigt är det iaf, speciellt om man smaksätter med flingsalt och vanilj eller ingefära. Men vet ni, lakritspulver och salmiaksalt gör susen det med!

Jag kokar på lika delar grädde, socker och sirap, det ger en tjock och härlig sås som inte kräver evigheter på spisen.

Ljus eller mörk sirap, vanligt strösocker, muskovadosocker eller farinsocker – det avgör jag efter dagsläge och humör. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nom nom nom!

Tänk er en kladdig brownie, hemlagad vaniljglass (skrolla ner till lemoncurdglassen, där finns ett enkelt men ruskigt bra recept) och den här såsen. Wow! Det vore något det…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saltlakrits kolasås

För en lakritsälskare så är det här mumma! Gott till glass, brownie eller hallon exempelvis. Välj själv om du vill tillsätta salmiaksalt,  jag föredrar att göra det för att få den rätta kicken. Om du struntar i samlmiaksalt bör du ta en nypa salt istället. Salmiaksalt och lakritspulver köper jag på Panduro hobby (jag tror jag har smakämne lakritsextrakt därifrån).

1 dl grädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

ca 4 tsk lakritspulver (alla pulver smakar olika, provsmaka!)

2 krm salmiaksalt

Gör så här:

Koka samtliga ingredienser i en kastrull på medelvärme under ca 10 minuter, tills smeten tjocknar och når den tjocklek du föredrar. (Koka inte för länge bara, den tjocknar ytterligare när den svalnar och du får den mer flytande igen genom att värma den).

8 tankar på “Saltlakrits kolasås

 1. Linnéa

  Åh jag tycker så mycket om din blogg! Roligt att du uppdaterar så ofta. Spenderade hela förra sommaren på Åland och inslagen av Åländska ord(kinuski, rodda etc) gör mig lite glad i själen, sommarkänslor!

  ha en fin helg, tack och kram från en trogen läsare!
  /Linnéa

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Åh, tack Linnéa! Nu sitter jag med ett fånigt brett leende på läpparna 🙂 Tänk om fler ville kommentera, vad roligt det skulle vara! Åland är fantastiskt på sommaren, klart värt ett besök. Inte bara för den gulliga (?) dialektens skull men för att det är så mysigt, gemytligt och naturnära.

   Tack för komplimangen, den lever jag på ett tag! Trevlig helg och soliga kramar från mig. 🙂

   Svara
 2. Carola Hongell

  Denna var ju för ljuvlig den med, lät en sked vara kvar i kastrullen, det blev avsmakning varje gång jag gick förbi, så tyvärr åt jag upp allt själv så du kan inte få några kommentarer av familjen…skall koka den igen ngn helg😋

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Haha, vad skönt att höra att det inte bara är jag som småäter och provsmakar (mij mätt dessutom) så fort jag får chansen…

   Svara
 3. Carola

  Och jag håller med Linnea att din blogg är så uppmuntrande att läsa, faktiskt den enda jag läser överhuvudtaget! Man får så smarriga tips!

  Svara
 4. Pingback: Glad midsommar! | en smaksak

 5. Pingback: Lakritsdagen | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s