Blåbärsgröt med gräddmjölk

Frukosten är trevlig att variera tycker jag. Den här gröten är något att se fram emot.

Det här är alltså mannagrynsgröt med blåbär, vanilj och citron. För att göra den ännu lyxigare toppade jag med gräddmjölk smaksatt med vanilj. Underbart gott, så där att man längtar upp ur sängen för att få äta 🙂

Vill man så tillsätter man kli, frön eller nötter också för att öka näringsvärde, mättnad och fiberhalt.

Vill du ha mer grötinspiration? Klicka på länkarna! Paleogröt/kokospannkakor, Klappgröt/vispgröt/trollgröt, Quinoagröt, Raw nöt-och frögröt, Gröt med jordnötssmör, Saffransgröt, Davosgröt och Pimpad havregrynsgröt.

Puh! Här har vi visst någon som gillar gröt 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

För en person:

Koka en gröt på en klick smör, 2 dl mjölk, 2 msk mannagryn, en nypa salt, en nypa äkta vaniljpulver och lite rivet citronskal. Vänd ner 0,5 dl (frysta) blåbär på slutet.

Toppa med 0,5 dl blåbär som kokat i mikron någon minut med lite honung och äkta vaniljpulver.

Servera med mjölk, blandat med lite grädde och äkta vaniljpulver.

Mums!!

11 tankar på “Blåbärsgröt med gräddmjölk

 1. Johanna

  Jag är inne i en grötperiod för tillfället, så det är kul med lite tips hur man kan piffa upp den! Min egen favoritgröt just nu är en med fiberhavregryn, krossade linfrön, hallon och mald kardemumma.

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Ja men visst är gröt gott! Kardemumma är en storfavorit hos mig, hallon också, så din variant hade jag gärna blivit bjuden på 🙂

   Svara
 2. Malin

  Åh gröt.. det har blivit min standardfrukost numer (jag har bytt ut yoghurten som du ju vet att jag ALLTID åt). Min favorit är (i Borlänge, där jag har allt) fiberhavregryn som kokas med gula russin och kanel + 1 äggvita. Upphälld i en skål lägger jag på ett täcke med Önos lågkalori äppelmos. Sedan på med blandade frusna bär (vinbär, hallon och jordgubbar). Sedan på med torkade äppelbitar och keso. MUMS! 😀

  Men en ny favorit är mjölkkokt havregrynsgröt (hälften vatten/hälften mjölk) och sedan när man hällt upp gröten så öser man på frusna lingon och riven kokos. Ingen keso (som jag alltid annars har på, då mjölken gör gröten så len och ”mjölkig” haha).

  Och en ny variant som jag ska testa i morgon är en som jag läst på bloggar om. Havregrynsgröten kokas ihop som vanligt och när den är upphälld i en skål så har man valfria bär/frukter och sedan toppas allt med en stor klick messmör(!). Låter galet, jag vet, men den hyllas hos många och då blir jag ju sugen och se om jag gillar den också. Återkommer med recension 😀

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Wow! Alla varianter låter som något jag vill prova. Läste någonstans att man kan torrosta havregryn i en stekpanna innan man kokar sin gröt. På det viset ska man få en mer utvecklad smak på sin gröt. Kanske värt att prova!
   Tack för dina tips, sååå roligt att läsa 🙂

   Svara
 3. Malin

  Det som är så kul med gröt, går att variera i oändlighet, även om jag alltid lyckas äta den förstnämnda. Det är en sådan bra blandning av kallt/varmt, sött/surt, lent/tuggigt – älskar den!

  Men messmörsgröten då? Jag tyckte det var gott. Kokade ihop gröten med gula russin och hälften mjölk/vatten. Upphälld i en skål bredde jag på messmör (så gott det gick) och sedan på med frusna lingon. Ingenting man äter varje dag men en kul variation, definitivt! Prova!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Låter så himla knasigt med messmör.. Jag har nog bara ätit det en eller två gånger och då tyckte det hade en något knasig ton i smaken. Tog du original eller vanilj kanske? Ska se om jag hittar ett litet paket, då provar jag! 🙂

   Svara
   1. Malin

    Jag köper alltid messmör original (en liten förpackning på 275 gram kostar 15 kr). Det finns på tub också, men är mer och kostar runt en tjuga.

    Vi är uppväxta på det. Inte så att det alltid fanns hemma men en hönökaka med messmör åts då och då hemma. Jesus vad gott det var! (Note to self, måste äta hönökaka snart haha). Så jag gillar ju smaken och kan få cravings ibland efter det. Så gröttoppingen var verkligen god, men inget man äter flera dagar på raken som sagt. Jag tycker du ska prova och gillar du det inte kan du posta burken till mig 😉

   2. Johanna Inläggets författare

    Barndomsminnen är allt är härliga, speciellt de matrelaterade. Du har nu iaf övertygat mig. Det slog mig precis att man kan ge messmör till kattorna så blir det ingen hit hos mig vet jag två som kommer äta upp det 🙂

 4. Malin

  Smart! Då blir de i alla fall glada förhoppningsvis ifall du inte gillar det. Säg vad du tyckte sen 🙂

  Svara
 5. Pingback: Säsongsaktuella (söta) recept | en smaksak

 6. Pingback: Bäriga favoriter från arkivet | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s