Turbovörtbröd

Dags för ännu ett enkelt och snabblagat juligt bröd med smak av vört och russin.

Jag är inte uppväxt med vört till jul. Det känns mer som ett svenskt påhitt..? På Åland äter vi svartbröd till jul och i min familj även fasters goda jullimpa. Den måste jag förresten jaga receptet på…Faster, läser du det här? 🙂

Men vört är rätt gott och jag har tagit hjälp av Santa Marias färdiga vörtmix på påse och gjort ännu ett knådfritt bröd på bikarbonat. Älskar snabb och effektiv bakning som man kan göra sent på kvällen och njuta av till frukost, även till vardags.

Mina tidigare knådfria och enkla men smaskiga bröd hittar du här; turbolimpa med lingon och banan, morotsbröd utan jäst, äppelbröd och snabbt frukt & nötbröd.

Turbovörtbröd

Vanligtvis bakar man vörtbröd på bl.a. jäst, julmust/porter/svagdricka, vörtkryddor , russin och rågmjöl. Jag har gjort en snabbvariant som smakar milt av vört och saftigt tack vare russin. Det här brödet är även gott att göra sillmacka på. Skivad kokt potatis, kokt ägg och sill smakar fint ihop. En julig snabblunch!

1 bröd

2 dl russin

5 dl naturell fil eller yoghurt (eller blandade slattar från kylskåpet)

2 msk sirap

2 dl grovt rågmjöl

3 dl vetemjöl

2 dl havregryn

ca 1 msk vörtmix (Santa Marias)

1 (rågad) tsk salt

2 tsk bikarbonat

2 msk havrekli

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200°. Lägg russinen i blöt en stund, och låt dem sedan rinna av ordentligt. Blanda yoghurt med sirap och russin. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och fyll formen med smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 70 minuter.

1 thought on “Turbovörtbröd

  1. Ping: ☆ Samlade julrecept ☆ « en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s