Snabbt frukt & nötbröd

Här kommer ett recept på enkelheten själv. Ett supergott och turbosnabbt bröd. (Du slipper knåda!). 

Jag brukar baka detta sent på kvällen, och låta det svalna över natten. På morgonen har man kanongott bröd att skicka ner i rosten och avnjuta. Skär tunna skivor och frys in. Det kan varieras hur mycket som helst och jag tycker man ska utgå ifrån vad man gillar och har hemma. Ingredienslistan kan tyckas vara lång, men mycket kan även användas till en hemlagad müsli (recept finns här på bloggen).

Kanel kan bytas ut mot brödkryddor, anis eller fänkål eller hoppas över helt och hållet. Nötter kan varieras och blandas hur man vill, eller uteslutas vid allergi. Filmjölk kan bytas mot yoghurt, sirap mot honung/agavesirap/sweet freedom. När det gäller frön, flingor och mjöl, experimentera! Russin och tranbär kan bytas mot vilka andra torkade frukter man vill, bara skär dem i mindre bitar. Ägg kan uteslutas och ersättas med mer filmjölk. Lingon/lingonsylt är gott i och kan ersätta lite av filmjölken! Puh! Ja ni ser, variationsmöjligheter så det förslår!

Snabbt frukt & nötbröd

4, 5 dl filmjölk

1 ägg

0,5 dl mörk sirap

1 dl russin

1 dl tranbär

1 dl nötter, hackade

1 dl havrekärnor

1 dl havregryn

1 dl linfrön

1 dl solrosfrön

1 dl psylliumfrön

2,5 dl rågmjöl

3 dl dinkelmjöl

1,5 tsk salt

1,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

1-2 tsk kanel

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Blanda de blöta ingredienserna. Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan samman allt till en smet. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper så det sticker upp på kanterna. Bred ut smeten, strö över lite havregryn och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Prova med en sticka, den ska nästan vara torr (lite fuktig sticka är okej men den ska inte vara kladdig…) Låt svalna utanför formen på ett galler, gärna över natten. Skär i tunna skivor och frys in och ta fram vid behov.

7 tankar på “Snabbt frukt & nötbröd

 1. Malin

  Detta ska jag prova! Kanel i låter ju hur gott som helst, aldrig tänkt på att lägga i bröd förut och jag missbrukar ju typ den kryddan haha.. Älskar kanel!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Kanel, frukt och nötter är en klockren kombination i bröd. Närmare jul brukar jag baka ett ljusare bröd med kardemumma i. Gott i scones också! 🙂

   Svara
 2. Pingback: Nystart..! « en smaksak

 3. Pingback: Turbolimpa med lingon och banan « en smaksak

 4. Pingback: Turbovörtbröd « en smaksak

 5. Pingback: Pastasås « en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s