Istället för bara vetemjöl…

Jag gillar vetemjöl, men inte alltid. Det smakar ju egentligen inte så mycket men har bra bakegenskaper. När det gäller scones, bröd, plättar, pajbottnar, pizabotten och liknande byter jag gärna ut en del av vetemjölet mot andra sorter – oftast för att få ut mer smak eller för att höja närings och fibervärde. (Min bråkiga mage uppskattar också att jag inte äter vetemjöl precis varje dag..)

Här kommer några tips om du vill göra likadant!

Dinkelmjöl – ger fylligare smak än vetemjöl. Kan bytas ut mer eller mindre rakt av, även vid bakning. Protein och mineralrikare, samt mer lättsmält. Finns som fullkorn eller siktat.

Grahamsmjöl – jag vet inte varför, men ingen personlig favorit. Fullkornsmjöl av vete. Rätt mycket spannmålssmak. Dock gott i bröd och skorpor!

Kli – en liten tillsatts räcker för att få saftigare och fiberrikare bröd och pajbottnar.

Sojamjöl – smakar faktiskt soja. Lite gulare i färgen och fungerar fint till pajbotten, i plättar, såser, vegetariska biffar… Proteinrikt!

Rågmjöl – perfekt till knäckebröd och karelska piroger. (Blir god gröt!) Det lönar sig inte att försöka baka ”fluffiga” bröd på bara rågmjöl, det kommer nämligen bli kompakt. Vetemjöl behövs för volymen. Fiberrikt! (Rågsikt är 60 % vetemjöl och 40 % siktat rågmjöl).

Nöt och frömjöl – mixade solroskärnor använder jag till knäckebrödsbakning. Malda mandlar är gott att baka på, exempelvis till macroner eller muffins. Malda hasselnötter ger mycket smak, exempelvis i mjuka kakor eller småkakor.

Havremjöl – mixa havregryn till ett mjöl och byt ut mot en mindre mängd av vetemjölet när du bakar exempelvis bröd.

Kokosmjöl – mixa och använd vid bakning, gott att bröa formar med till exempel. Inte så dumt att smaksätta pannkakor med.

Havregryn och mixade havregryn. Finns alltid lite i mitt skafferi, redo att användas när andan faller på.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s