Ålandspannkaka med en tvist…

Imorgon vankas glöggfika med fina vänner och jag har tänkt bjuda på något Åländskt, nämligen Ålandspannkaka. För er som inte vet, är det en tjock ugnspannkaka man gör på manna- el risgrynsgröt och smaksätter med kardemumma. Det är verkligen helt magiskt gott och passar perfekt nu i juletider när man ändå kokar massa tomtegröt…

 

Självklar bjussar jag på mitt recept (finns på alltommat.se). Fast ska jag vara helt ärlig så lyckas jag inte ens följa mina egna recept utan att få sätta ytterligare en tvist på dem, eller två.. 🙂

Just idag gjorde jag pannkakan på gårdagens stora kok av tomtegröt. Det fungerar ypperligt! Jag använde ca 1400 g tomtegröt till det här receptet och eftersom den gröten redan är kokt med salt så ska du inte tillsätta ytterligare 1 tsk salt, utan det räcker med ca 2 krm salt. Dessutom använde jag siktat dinkelmjöl istället för vetemjöl och bytte ut hälften av sockret mot xylitolsocker. (Resultatet blev super!)

Bara för att addera lite mer för smaklökarna delade jag upp satsen i 2 delar och smaksatte halva med kardemumma (1 tsk) och en nypa vanilj. I den andra ramlade det ner en påse saffran, 0,5 msk Golden Rom och 30 g riven mandelmassa. Smaskigt värre blev det! Varför välja en smak när man kan få två?

Mitt originalreceptet på Ålandspannkaka:

1 liter mellan eller helmjölk

1,5 dl mannagryn (el 1 dl risgryn + 2 dl vatten)

3 ägg

1 dl socker

1 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 tsk nystött kardemumma

Servera med vaniljgrädde och med sylt eller sviskonkräm (finns recept här på sidan)

Sätt ugnen på 175-200°. Koka upp mjölken. Vispa ner mannagrynen och koka till en gröt 4–5 min. Eller koka tomtegröt enligt förpackningens anvisningar. Låt svalna.
Vispa samman ägg, mjöl, socker, salt och kardemumma. Blanda ner gröten.
Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 24 x 35 cm. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Låt pannkakan kallna. Skär upp i bitar. Pannkakan håller sig 3–4 dagar övertäckt i kylen (men går även att frysa).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s