Lyckas med bullbaket

Såhär inför julen bakar nog många lussebullar eller som jag, fyllda saffransbullar. Efter julen följer semlorna eller fastlagsbullarna. Men kanelbullar är nog något som vi alla bakar året runt, eller hur?

De här mumsiga bullarna bakade jag och D tillsammans 2007 (!). Jag delar ofta upp degen i två delar och gör olika smaker. Då blev det vaniljbullar och kanelbullar.

Jag tänkte bjuda på mina bästa tips för finfina bullar:

– Baka på mjukt smör. Smält smör suger åt sig mer mjöl och det vill man undvika.

– Använd kardemummakärnor som du mortlar själv och låt dem eventuellt värmas med mjölken. Då får du ut maximal smak. (Butikens färdigmalda kardemumma är i jämförelse smaklös).

– Överdosera inte mängden mjöl. En mjuk och lös deg ger mycket saftigare och fluffigare bullar.

– Knåda degen riktigt ordentligt, helst i maskin mellan 5-10 minuter.

– Låt degen jäsa tills den är klar (dubbel storlek), gå inte nödvändigtvis efter tiden i receptet. Jäsningen är viktig för smaken så skynda långsamt. Om du bakar på kall mjölk kommer jäsningen ta längre tid än om du bakar på ljummen och det märks på smaken.

– Knåda inte degen när du tar upp den på bakbordet efter jäsningen. Du vill trycka ut så lite luft som möjligt.

– Om du bakar efter klassiska gamla recept, dubblera mängden fyllning. Mycket fyllning ger goda bullar. Vispa gärna ihop ingredienserna till fyllningen, de ska tydligen ge saftigare resultat (?). Några nypor mjöl i fyllningen kan hjälpa den att hålla sig inuti bullarna och inte flyta ut för mycket. Om du blandar ut hälften av sockret i fyllningen mot rå-/muskovado-/farin- socker får du mera kolaton på bullarna. Jag brukar dessutom riva över mandelmassa på fyllningen. Det ger verkligen saftiga bullar! Även de som inte gillar mandelmassa brukar gilla det i bullar.

– Pensla bullarna precis innan du skjutsar in dem i ugnen (och inte på förhand) så sjunker de inte ihop. En skvätt vatten i det rumsvarma ägget gör blandningen mer följsam. Vispa upp med en gaffel. Man kan också pensla bullarna efter att de gräddats, det ger mjukare yta.

– Det är fint att garnera bullar med pärlsocker, råsocker, kanelsocker eller flagad mandel.

– Man kan också grädda bullarna utan äggstrykning och pensla dem med smält smör efter gräddningen för att sedan doppa ytan i socker, vaniljsocker, kanelsocker eller kardemummasocker.

– Jag föredrar att baka ut bullarna till runda snäckor, alltså som en rulltårta som skärs i skivor och placeras på plåt med bakplåtspapper. Då ryms det mycket fyllning! Jag brukar platta till bullarna lite med handen så de inte bullar upp sig som torn i mitten. Sen gäller det att grädda lagom länge, kletiga bullar ger ont i magen och torra bullar är värdelösa bullar. Kolla att undersidan fått en gyllene färg!

– Frys inte in bullar förrän de svalnat helt och hållet, med kondens riskerar man mögel. Frys in samma dag de bakats.

– Mikra frysta bullar i en plastpåse och helst bara 10-20 sekunder, då torkar de inte ut..

Lycka till!

4 tankar på “Lyckas med bullbaket

  1. Ping: Kanelbullens dag! « en smaksak

  2. Ping: Klassiska kanelbullar « en smaksak

  3. Ping: Kanelbullar med pekannötter & apelsin | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s