Kanelbullar med pekannötter & apelsin

För drygt en vecka sedan såg det ut så här i mitt kök… jag hade bullbakning på schemat!

Mycket fyllning ska det vara! Det gör bullarna vansinnigt goda!

Bullarna fick svalna i köksfönstret men de fick också följa med på picknick (bullar är verkligen perfekt utflyktsmat).

Kanelbullar med pekannötter och apelsin

Kanelbullar kan ju vara det godaste som finns men om sanningen ska fram är de här bullarna ännu bättre, i alla fall som variation. Grymt goda och kletiga med mycket smak. Farinsocker och vanilj ger det hela en ton av kola. Mums!! Receptet kommer härifrån men jag har omarbetat det en aning. Tips på hur du får saftiga och goda bullar hittar du i ett tidigare inlägg, klicka här för att läsa mera om det. Jag bakade ut 6 av mina bullar i stora muffinsformar (resten åkte ner i en form med kanter där de trängdes fint) och tog hjälp av en stor muffinsplåt för att få dem snygga!

Vetedeg:

1 msk kardemummakärnor

3 dl mjölk

50 g jäst

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

150 g mjukt smör

1 ägg

11-12 dl vetemjöl (special)

Fyllning:

250 g mjukt smör

1,5 dl mjukt farinsocker

1 msk kanel

2 tsk vanilj

Skal av apelsin

mandelmassa

pekannötter

Garnering:

ägg till pensling

pärlsocker eller glaze:

100 g philadelphia ost

1,5 msk ljus sirap

0,75 dl florsocker

Lite skal och saft av apelsin

Gör så här:

Stöt kardemummakärnorna med en mortel och värm med mjölken tills det är ljummet. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt socker, salt, tärnat mjukt smör och ägg och mjölet lite i taget. Bearbeta i maskin runt 5 minuter tills degen är smidig. Låt jäsa till dubbel storlek under duk, 45-60 minuter.

Ta upp degen på mjölat bord och kavla ut den till en stor rektangel.

Rör samman mjukt smör med socker, kanel och vanilj och bred fyllningen över degen. Riv över apelsinskal och mandelmassa och strö över krossade pekannötter. Ös inte på med allt för mycket mandelmassa, då blir bullarna geggiga och tolkas som ogräddade.

Rulla ihop degen från långsida till långsida och skiva rullen i ca 3 cm breda skivor. Välj själv hur du bakar ut dem; lägg på plåt med bakplåtspapper, eller ganska tätt intill varandra i en klädd plåt med kanter (eller springform) om du villa bryta loss dem från varandra. De blir även jättefina i stora muffinsformar men ta då hjälp av en stor muffinsplåt så de jäser uppåt och inte ut mot sidorna.

Låt jäsa under duk till dubbel storlek, i  ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg (strö över pärlsocker nu om du föredrar det) och grädda dem i mitten av ungen ca 10 minuter. Låt svalna. Vispa ihop ingredienserna till glazen och ringla den över bullarna.

3 tankar på “Kanelbullar med pekannötter & apelsin

  1. Pingback: Och så här blev bullarna | minnasaker

  2. Pingback: Kanelbullens dag! « en smaksak

  3. Pingback: Kanelbullens dag | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s