Kardemumma- & vaniljmunkar

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Munkar känns som en självklarhet till Valborg. Extra gott smakar de ju faktiskt utomhus vid majbrasan och självklart tycker jag att vi gör egna i år! Det är inte ett dugg svårt och inte tar det så länge heller. Ha ett lock till kastrullen nära till hands. En termometer är också bra att ha, då oljan har en förmåga att snabbt gå upp och ner i temperatur.

Här kommer receptet på mina smarriga kardemummamunkar med vanilj. Vill man så är det supergott att fylla munkarna med (hemkokt) sylt, hemkokt vaniljkräm eller vispad vaniljgrädde. Jag förklarar hur längre ner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaniljkräm gör munkarna extra krämiga. Krämen behöver vara tjock och det är lättast om du har en spritspåse med en långsmal tyll till hjälp. Recept längst ner i inlägget!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kardemummamunkar med vanilj

Den här satsen räcker till hela familjen. Mitt bästa tips är att göra små munkar, ungefär lika stora som pingisbollar – då finns det rum för flera i magen och dessutom är det lättare att fritera dem och få dem ordentligt  genomgräddade. Munkar gör man på bulldeg, man kan alltså baka ut hälften av degen till några klassiska kardemummabullar. Alternativt kan man frysa in nyrullade degbollar i en plastlåda med bakplåtspapper på botten. Ta bara fram och tina/jäs degbollarna väl inför nästa fritering.

2,5 dl Åländsk helmjölk

25 g jäst

0,5 msk kardemummakärnor

0,5 tsk salt

1 ägg

1 dl socker

100 g mjukt smör

1 tsk vaniljsocker

ca 6,5 dl vetemjöl (special)

Ev sylt, vaniljkräm eller vispad Ålands grädde smaksatt med vaniljsocker, som fyllning

Gör så här:

Stöt kardemummakärnorna med en mortel och värm med mjölken tills det är ljummet. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt socker, salt, tärnat mjukt smör, ägg och mjölet lite i taget. Bearbeta i maskin runt 5 minuter tills degen är smidig. Låt jäsa till dubbel storlek under duk, 45-60 minuter.

Forma små runda bullar (stora som pingisbollar) och låt dem jäsa runt 30 minuter. Vill du fylla dem med sylt formar du varje degbit till en platta, klickar ut knappt 1 tsk fast sylt på mitten och nyper ihop kanterna runt om. Vill du fylla munkarna med vaniljkräm eller vispgrädde gör du det när munkarna är helt klara och avsvalnade.

Värm oljan i en djup tjockbottnad kastrull till 180 grader. (Det tar ca 10 minuter). Använd gärna termometer! Annars är oljan klar när en brödbit blir gyllene efter ca 1 minut. Provfritera en munk, ta tid och skär den i mitten när den svalnat lite så får du en fingervisning om friteringstiden som krävs. Lägg ner några munkar i taget med hjälp av en hålslev och fritera på varje sida under några minuter tills de har en tydlig gyllene färg. Mina munkar behövde friteras i 5 minuter för att bli genomgräddade. Låt rinna av på hushållspapper och rulla dem sedan i en blandning av socker och vaniljsocker.

Njut nylagade! Munkar är inte lika roliga dagen efter.

OM OLJAN SKULLE TA ELD KVÄV DEN MED LOCKET TILL KASTRULLEN, ALDRIG NÅGONSIN MED VATTEN!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vill du fylla munkarna med sylt är det lättast att använda en fast sylt eller marmelad. Jag kokar egen lättsockrad hallonsylt med hjälp av syltsocker. Bara att följa förpackningens anvisningar och koka en fast sylt under ca 5 minuter.

Antingen nyper du in sylten i munkdegen eller fyller de färdifgriterade munkarna med hjälp av ett snitt, spritspåse och tyll.

Tjock vaniljkräm att fylla munkar med

Vill du fylla alla munkar med vaniljkräm kan du gott dubblera satsen.

1 äggula

0,75 dl gräddmjölk (lika delar Åländsk mjölk och Ålands grädde)

1,5 msk socker

0,5 krm äkta vaniljpulver (malda vaniljstänger)

1 msk potatismjöl

en liten nypa salt

Gör så här:

Sjud samtliga ingredienser under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Låt den inte koka! Häll över i en kall skål och låt svalna. Häll krämen i en spritspåse med en långsmal tyll. Skär ett litet kryss högst upp i mitten på en färdigfriterad och sockrad munk. Tryck ner tyllen och spritsa ner lite kräm.

14 tankar på “Kardemumma- & vaniljmunkar

 1. Malin

  Dessa kommer jag ihåg var syndigt goda när vi åt dem förra året, synd bara att jag är lite rädd för att fritera.. Ha en fin Valborg bästa du!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Ja, visst är munkar goda! Var inte rädd för att fritera, så länge du har en termometer och ett lock till kastrullen kommer det gå utmärkt. En hålslev är också bra att ha men pastasleven (eller vad den nu heter) fungerar också bra! I år har jag iaf en bättre köksfläkt så lukten av MC Donalds kunde jag vädra bort lite enklare än senast… 🙂 Tack gulle du, hoppas du också får en fin Valborg!

   Svara
   1. Malin

    Då kanske jag vågar mig på det någon gång, fast hemma hos mamma och pappa i sådana fall 😉

   2. Johanna Inläggets författare

    Bra idé! Inge kul att att fritera om man bor litet, det sätter sig liksom i väggarna. Lukten alltså 🙂

   3. Johanna Inläggets författare

    Men plutte! Trist, säkert att du inte hinner lämna böckerna för en trip till någon majbrasa? Fast, när jag tänker efter så kanske vädret lockar till att hålla sig inne… 🙂

 2. vadhandernu

  Jag gissade att jag skulle hitta ett smarrigt munkrecept till Valborg på din blogg. Jag tror jag skall försöka mig på munkar med vaniljkräm i år. Tack! 🙂 Ps. Ungefär hur många pingisstora munkar blir den här satsen? Vi har bjudit över lite vänner så jag undrar om satsen räcker till hela skaran…

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hehe, ja munkar är ju en självklarhet till Valborg! Tjaaa du, jag kommer inte riktigt ihåg det tyvärr men jag upplever alltid att det blir lite för många då munkar bara är goda samma dag de lagas. Gör en dubbelsats om du känner dig osäker, är bara att baka bullar på resten av degen om det blir för mycket. Lycka till nu!

   Svara
 3. Pingback: Munkar! | en smaksak

 4. Pingback: Gott om munkar! | en smaksak

 5. Pingback: Valborgsmässoafton | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s