Kolakakor med kaffesmak

Here we go again. Kolakakor är och kommer alltid vara en stående favorit. Jag har provat baka dessa sötsega älsklingar med kaffe.

Skulle du vilja baka vanliga kolakakor? Uteslut då kaffet och minska mjölet till dryga 2 dl. Är du tokig i salt så tillsätter du en liten nypa också.

Kolakakor med kaffe! www.ensmaksak.com

Kolakakor med kaffe! http://www.ensmaksak.com

Kolakakor med kaffesmak

Jag har använt både stark espresso och Nescafé (frystorkat/snabbkaffe alltså) för att få en god smak men samtidigt undvika att degen blir för blöt och att mer mjöl måste tillsättas. Resultatet blev en mjuk kaka (snarare än seg) där kaffesmaken är mild och rund. Som en lattekaka, typ. Mums!

Kolakakor med kaffesmak

100 g smör

0,75 dl socker

1 msk vaniljsocker

2 msk sirap (ljus el mörk, spelar ingen roll)

1 msk stark espresso + 1 rågad tsk Nescafé

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader. Blanda espresson med det frystorkade kaffet så det löser upp sig. Mixa smör, socker, vanilj, sirap och kaffe tills det är slätt. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och arbeta till en deg.  Rulla ut till två längder på en plåt med bakplåtspapper.

Tryck till längderna lite lätt. Grädda 7-10 minuter, tills de fått lite färg. (Jag brukar skuffa in kanterna med en kniv om de flyter ut mycket då jag gillar bulliga, sega och mjuka kolakakor). Skär i snittar och njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s