Oheliga köttbullar

Äntligen fick jag arsl*t ur vagnen och beställde hem David Batras Inte så tråkiga indiska mat. Första receptet är prövat och det blev oheliga köttbullar. Tänkte bjussa på receptet idag, MEN min variation av det, i vanlig ordning. För det är ju så med matlagning; att man ska redigera och provsmaka sig fram till en kombination som passar ens egna smaklökar. (Det blev dubbelt så mycket sås, en tillsats av ägg och lite mer kryddor i mitt fall. Dessutom kör jag alltid mina köttbullar i ugnen före jag smörsteker dem).

Nu kör vi!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den gyllengula smarriga såsen sugs upp av det goda riset. Jag glömde (tyvärr!) att köpa hem färsk koriander och fick skarva med gräslök… För variation så kan man byta mandlarna mot salta cashewnötter/pistagenötter och servera med färsk banan eller bananskivor som får koka med i såsen under slutminutrarna. Att byta grädde mot krämig kokosmjölk är knappast dumt eller att servera rätten med kokosflakes. Galet god mat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oheliga indiska köttbullar i smarrig sås

Det här är en jättegod och kryddig rätt som passar de flesta, den är nämligen inte stark även om den biten är lätt att redigera om man vill ha den het. Jag gillar mycket sås som kan sugas upp av gott vitt basmati ris, därför har jag inte snålat med den biten! Garam masala är en kryddblandning (från exempelvis Santa Maria) som du hittar bland sortimentet för utländsk mat i affären – bland kokosmjölken – om det hjälper dig att hitta rätt.

4 portioner

Köttbullar:

3 msk ströbröd

1 dl mjölk

1 ägg

1,5 tsk garam masala

1 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

1 pressad vitlöksklyfta

ca 1/2 msk färskriven ingefära

500 g nötfärs

smör till stekning

Sås:

2 dl vatten

4 dl grädde (eller hellre en blandning av grädde och crème fraiche)

1 grönsaksbuljongtärning

1 kanelstång

2 krm cayenneppeppar

1 tsk malen koriander

2 tsk curry

Ev lite gurkmeja för en gulare sås

salt och (krydd)peppar

Garnering och servering:

kokt basmatiris för 4 personer

gärna färsk koriander och mango chutney

0,5-1 dl flagad mandel

ev banan eller kokosflakes

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Blanda samman ströbröd, mjölk, ägg och kryddor till köttbullarna. Låt svälla en stund och blanda sedan ner färsen. Rulla köttbullar av smeten och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 8-10 minuter.

Koka under tiden riset och rosta mandelflagorna i en torr stekpanna tills de får färg.

Smält smör i en stekpannan och stek hastigt köttbullarna gyllenbruna. Tillsätt vatten, grädde och kryddor och låt koka ihop till en god sås. Smaka av med salt och peppar. Toppa med de flagade mandlarna och den färska koriandern.

Servera med basmatiris, mango chutney och ev bananskivor.

2 tankar på “Oheliga köttbullar

  1. Carola Hongell

    Jaha ja, då prövade jag indiska köttbullarna idag då, har aldrig fått så mycket beröm förut för köttbullar, fast såsen dissades av den yngste. Tackj Johanna för att du håller oss med god mat

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s