Mustig köttgryta

Tips på söndagsmiddag!

Nåmen äntligen! Äntligen en mustig köttgryta med möööööört kött. Det är lite halleluja över det. (Vi har ätit tuggummigrytor alldeles för många gånger..butikernas grytbitar levererar inte alltid bra kvalité….).

Lika bra att dokumentera hur jag har gjort…

…När alla godsaker väl ligger och puttrar i grytan klarar den sig själv. Det tar lite tid, närmare bestämt 90 minuter. Men under tiden kan man ju göra annat, exempelvis smutta på resten av vinflaskan 🙂

Mustig köttgryta med rotfrukter och svamp

En mustig höstgryta kan vara det allra godaste att värma sig med i höstrusket…. Grytan behöver puttra länge, så länge att köttet känns riktigt mört. Jag skär mitt kött i små bitar, tycker det är mycket trevligare i munnen än stora. Jag äter tillsammans med HP-sås, en gammal goding som jag älskar!

ca 4 portioner

ca 350 g nötkött (grytbitar eller exempelvis rostas, det använde jag)

1 lök

1 pkt bacon (140 g)

2 morötter

1 palsternacka

en bit rotselleri

10-12 champinjoner

1 vitlöksklyfta, 1 lagerblad, Kikkoman sojasås, oxfond eller köttbuljongtärning, salt, peppar

En näve färsk persilja

En näve färsk timjan

några dl rödvin

några dl vatten

vetemjöl (ca 2 msk) till redning

ris eller mos/puré till servering, samt färska kryddor

Gör så här:

Skär köttet i små bitar och bryn det i olja/smör i en gryta. Tillsätt grovhackad lök, bacon, rotfrukter och svamp och låt fräsa en stund. Täck med rödvin och vatten, krydda. Red med vetemjöl eller maizena. Låt puttra under lock tills köttet är mört, ca 1,5 timme. Smaka av och balansera smakerna. Servera med exempelvis ris eller mos och toppa med färsk persilja och timjan.

1 tanke på “Mustig köttgryta

  1. Pingback: Köttgryta för många « en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s