Kardemumma- & äppelscones

Jag utlovade recept på äppelscones för ett tag sedan. Men inget recept dök upp så jag provbakade lite. Första satsen blev god men rackarna jäste dåligt. Andra gången satt det, då jag ökade mängden bakpulver och minskade mängden äpple. MEN, jag glömde dokumentera hur jag gjorde…haha..nog är det väl typiskt. Någonstanns i bakhuvundet lurar receptet, vi får hoppas jag kommer ihåg rätt.

Dessa gjorde jag till förra söndagens familjebrunch. Brorsan åt med god aptit 🙂

Kardemumma- och äppelscones

Scones och kardemumma är en vinnande kombo. Äpplet bidrar med saftighet, däremot inte med så mycket smak. Kanske vågar man byta mjölken mot god äppeljuice…för att råda bot på det…?  När man bakar med kardemumma ska man alltid mortla kärnorna själv. De smakar mycket mer än färdigmalen som man hittar i butiken.

2 dl vetemjöl

1,5 dl siktat dinkelmjöl eller skrädmjöl

0,5 tsk salt

1 tsk kardemummakärnor

1 tsk socker

2 tsk bakpulver

50 g tärnat smör

1 litet äpple, skalat och grovrivet

1,5 dl mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Mortla kardemummakärnorna fint. Nyp ihop mjöl, salt, kardemumma, socker och siktat bakpulver med smör till en grynig massa. Tillsätt rivet äpple och blanda ner mjölken. Forma 4-6 scones. Nagga med en gaffel och grädda runt 10 minuter. Frys in scones som inte äts samma dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s