Vinbärskaka med kokostosca

Det är ovanligt mycket bakverk på bloggen just nu eftersom jag varit hemma på Åland och bakat. Men jag ska försöka smyga in lite fräscha middagstips också, lunch och middag måste man ju ha, eller hur! De skulle gärna få vara lätta, gröna och fräscha också…det har blivit myyyyyycket sötsaker under min första semestervecka. Nåja.

Under semestern labbade jag ihop en vinbärskaka med kokostosca. Hur saftig och god som helst! Såhär gillar jag mjuka kakor; med både fyllning och topping. 🙂

Kokostosca gör det hela väldigt sött så därför passar lime och röda vinbär perfekt som sällskap. Frysta bär passar utmärkt, de behöver inte tina först. Var inte rädd för att baka med salt. Jag lovar, det gör allt mycket mer balanserat och framhäver smakerna. Röda vinbär kan ersättas med rabarber om man föredrar det, då går det åt 2-3 skalade stjälkar, skurna i skivor.

Så här mycket vinbär toppade jag smeten med, men lite mer kan man ta. Se till att ytan är täckt så smaken inte blir mesig. Bären behöver inte tryckas ner, de sjunker till botten under gräddningen.

Här svalnar min kaka på terrassen. Låt alltid kakan svalna i formen (ev täckt) så behåller den sin saftighet bäst.

Både fin, god och saftig. Syrlig från lime och vinbär, knäckig och söt från toscan. En bra kombo! Lite grädde eller vaniljglass är inte dumt till….

Vinbärskaka med kokostosca

Botten:

100 g smält smör

2 ägg

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

rivet skal av 2 lime

0,5 dl grädde

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt

Fyllning:

2 dl (rågade) röda vinbär

Glasyr:

75 g smör

0,75 dl (rå)socker

0,75 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1,5 msk vetemjöl

1,5 msk mjölk

2,25 dl kokosflingor

en nypa salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rektangulär form eller en rund form med löstagbara kant, 24 cm i diameter eller spänn fast bakplåtspapper i botten på den.

Vispa ägg, socker och vanilj pösigt. Tillsätt limeskal, smält smör och grädde. Sikta ner bakpulver, mjöl och salt. Häll smeten i formen.

Fördela bären över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter tills ytan har färg och precis stannat. Gör under tiden glasyren.

Värm ihop ingredienserna till glasyren i en kastrull och bred på kakan. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare ca 15 minuter tills kakan fått fin färg. Eventuellt behöver man snurra på kakan så den gräddas jämt efter halva tiden.

18 tankar på “Vinbärskaka med kokostosca

  1. Minna

    Testade att baka den här idag! Fast med rabarber. Den ska inte ätas förrän imorgon men det ser ruskigt god ut. Återkommer med omdöme när vi käkat upp den:) Gjorde också din lax i ugn igår, den blev fasligt smaskig. Puss!

    Svara
  2. Pingback: 8 goda saker man kan göra med röda vinbär | Matgeek

  3. Susanne

    Hej! Gjorde kakan förra veckan och den blev superbra. Vi har vinbär i trädgården så jag letade på nätet efter något bra recept, hittade ditt och blev direkt intresserad, det var kombinationen av sött och syrligt som lät så spännande, gillar inte när det blir för sött. Den fick sedan mycket beröm av alla i familjen som smakade på den. En lite fadäs jag gjorde var att jag efter halva gräddningstiden kom på att jag glömt lägga i bären men det gick bra ändå, de hann sjunka ned.
    Så tack så mycket för ett roligt recept!

    Hälsningar Susanne

    Svara
    1. Johanna Inläggets författare

      Hej Susanne! Vad glad jag blir av din kommentar 🙂 Jag är själv inte så förtjust i allt för enkla sockerkakor, jag gillar när det är både fyllning och topping men jag håller helt med dig – det får inte bli föööör sött och sliskigt. Den här kakan är verkligen supergod! Kanske gillar du också ”ppeltoscakaka”, ”rabarber toscakaka”, ”ost- och bärkaka med smultopping” och ”hallonrulle”. Bara att byta ut mot dina vinbär istället. Sök på recepten i sökrutan uppe till höger om du är intresserad. Tack för din kommentar!

      Svara
  4. Anna Hagström

    Tack för ett bra recept! Bakade denna kaka igår men använde krusbär istället och så hade jag ingen lime hemma så det skippade jag… Super smarrigt blev det! Tänkte att kollegorna ska få äta upp kakan idag, så jag kan baka mer 🙂
    //Anna

    Svara
    1. Johanna Inläggets författare

      Krusbär, det var länge sen sist – de som är så goda! Vad roligt att du gillade kakan – det är verkligen ett populärt recept här inne just nu. Jag gillar hur du tänker ”att kollegorna ska få äta upp kakan så du kan baka mer” – det låter som något jag själv kunde sagt 🙂

      Svara
  5. Pingback: Svartvinbärspaj | en smaksak

  6. Pingback: Säsongsaktuella (söta) recept | en smaksak

  7. Anna

    Hej, jag bakade vinbärskakan till kollegorna på jobbet, den blev väldigt uppskattad!! Just kombinationen av sött och syrligt var en höjdare. Jag kramade även i lite limesaft i toscasmeten. Flera frågade efter receptet, så jag hänvisade till din blogg. Tack för en god kaka!

    Svara
    1. Johanna Inläggets författare

      Vad roligt att höra, den har blivit riktigt poppis den här kakan – kanske just för att den har fin balans mellan syra och sötma 🙂 Tack för att du gjorde min dag och tog dig tid att skriva!

      Svara
  8. Sofie

    Är så sugen på att göra denna vinbärskaka. Ser att jag inte har någon grädde! Funkar det med mjölk istället?

    Svara
  9. Pingback: Mjuka favoriter | en smaksak

  10. Sara

    Hej, kakan ser helt superb ut och jag blev sugen på att testa men har ingen lime hemma, tror du det funkar med citron eller ska jag vänta tills jag handlat? Tack

    Svara
  11. Pingback: Baka med vinbär | en smaksak

  12. Pingback: Gott till kräftskivan | en smaksak

Lämna en kommentar