Kryddig indisk tomatsås

Idag blir det kryddig tomatsås, stekt halloumi och mandelris till middag. Tomatsåsen är mer eller mindre hämtad ur David Batras inte så tråkiga indiska mat (spicy paneer) men med några små förändringar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vegetarisk mat när den är som bäst. Här samsas massor av smak! Jag hottade upp basmatiriset med smör, citronskal, citronsaft, russin och rostad flagad mandel. Det är förresten ingen kost att tillsätta stekt kyckling till rätten om man inte vill äta helt vegetariskt!

Kryddig indisk tomatsås med stekt halloumi och mandelris

Det är kul att laga indisk mat. Har man väl köpte hem ett gäng behövliga kryddor vill man ju fortsätta använda dem, igen och igen och igen… Den här tomatsåsen är både kryddig, stark och gräddig och den smakar ganska mycket paprika och koriander.

4 portioner

Kryddig tomatsås:

1 röd paprika

1 morot

1 gul lök

1 msk färskriven eller finhackad ingefära

1 chilifrukt

0,5-1 tsk malen koriander

0,5 tsk chilipulver

1 tsk garam masala

400-500 g tomatkross

1 tsk socker

1,5 dl grädde

salt och nymalen svartpeppar

citronsaft och kanel

Till servering:

250-500 g halloumi

Kokt basmatiris (ev smaksatt, se tips under bilden)

Myntayoghurt (naturell yoghurt, honung och färsk mynta efter tycke och smak)

Gör så här:

Kärna ur och tärna paprikan. Skala och skiva moroten. Skala och finhacka löken och ingefäran, skiva chilin.

Fräs grönsakerna med kryddorna i några matskedar smör i en kastrull några minuter. Tillsätt tomatkross och socker och låt småputtra ca 20 minuter.

Mixa slätt med stavmixer, rör ner grädden och koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt (tänk på att halloumin är riktigt salt), peppar och även citronsaft och lite lite kanel – om du tycker det behövs.

Skiva halloumin och smörstek skivorna gyllenbruna på båda sidor.

Koka basmatiris för 4 portioner. Smaksätt gärna efter egen fantasi. Jag tillsatte en rejäl klick smör, rivet citronskal, citronsaft och torrostad flagad mandel.

Blanda tjock yoghurt med flytande honung och färsk mynta och servera till för extra fräschör.

3 tankar på “Kryddig indisk tomatsås

  1. Malin

    Satt och pratade om indiskt igår med en kompis, hur svårt det är att få fram de smakerna man får på en indisk restaurang. Tycker du att du lyckas med det? 🙂

    Btw, så var det provsmakning på Core Brownie igår. Jag brukar kunna hejda mig innan jag äter för mycket (ont i magen typ) men den här gången gick det inte. Jag tyckte den var så god. Choklad/vaniljglass med browniebitar i (de chokladiga var godare, blondiesarna i vaniljglassen var inte riktigt lika goda). Men det som var godast av allt var kolasåsen med SALT som coren bestod av. Herrejesus. Jag älskar salt, jag älskar kola – kan inte bli annat än succé haha.. Nu känner jag att jag höjer förväntningarna hos dig, men det var den godaste coren hittills för min del 😀

    Hoppas du får en fin vecka! PUSS

    Svara
    1. Johanna Inläggets författare

      Det är som med thaimat, knepigt att få till den rätta smaken. Jag var ju inte helt nöjd med hans recept, tyckte smaken blev lite platt, den saknade djup och smakade mycket paprika och koriander. Kanelen och citronen hjälpte till med det problemet, hyfsat iaf. Oftast blir ju kryddig mat godare dagen efter också, när det fått gosa till sig.

      Mmmmmm…den låter gudomlig 🙂
      Stor kram till dig!

      Svara
  2. Pingback: Middagstips | en smaksak

Lämna en kommentar