Vit kladdkaka med citron

Okej, nu tänkte jag bjuda på en riktig sötsak (men så är det ju lördag också). Nämligen vit kladdkaka. Ett trevligt avbrott från den vanliga hederliga kladdkakakan. Eftersom den är extremt söt så tycker jag man ska servera den med syrliga tillbehör som lingon, vinbär eller hallon och osötad vispgrädde eller varför inte uppvispad creme fraiche.

Jag provade toppa med en vit tryffel och hade himla bråttom att provsmaka, den hann inte ens sätta sig. Kakan blir kanske lite snyggare med tryffeln men kletigare att skära upp och dessutom ännu sötare. (Vill du prova så värm 3-4 msk grädde och hacka ner 100 g vit choklad. Rör slätt och smaka av med skal av 0,5 citron. Häll över den svala kakan och låt stelna över natten i kyl).

Rekommenderar att servera med syrliga bär; lingon, hallon eller vinbär. Det bryter av fint. (På bilden nedan är kakan och bären frusna).

Vit kladdkaka

Söt, seg i kanterna och kladdig i mitten. Citronen ger en hint i bakgrunden men förvänta dig ingen stark smak. Jag gräddar den här i en mindre springform (22 cm) för jag tycker platta kakor ser så trista ut. Men 24 cm går precis lika bra och kanske blir det t.o.m. lättare att grädda den jämt.

100 g smör

100 g vit choklad

2 dl socker

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

rivet skal av 1 citron (eller mer)

1 msk citronsaft

2,5 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200 grader. Smält smöret och tillsätt finhackad choklad. Rör slätt. Rör ner ägg, socker, vanilj, salt, skal och saft. Sikta ner vetemjöl. Kläm fast bakplåtspapper i botten av en springform och häll i smeten. Grädda i ca 20 minuter. Ytan ska stanna. Kyl gärna över natten.

2 thoughts on “Vit kladdkaka med citron

 1. Malin

  Denna tänkte jag göra imorgon till pappas födelsedag.. vit choklad+kaka – det kan inte gå fel 😉 Men tycker du glasyren tillför eller blir det bara sliskigt? Det ser ju mycket festligare ut… Kram

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Tycker du kan hoppa över glasyren, det blir sliskigt. 🙂 Limemarinera lite hallon som tillbehör (socker mixat med skal) och servera med glass eller vispad grädde. Det blir nog kalas!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s