Magisk Caesardressing

Caesarsallad är verkligen en av mina favorit sallader, speciellt när man är sugen på salt mat som inte är för tung. Jag inbillar mig att lite frukt och grönsaker i salladen gör den liten mindre onyttig och fet så det brukar jag tillsätta. Dressingen måste man förresten göra själv, annars räknas det inte 🙂 Men den är verkligen en kaloribomb så ska man äta det här varje dag kanske man ska prova att byta ut oljan mot lätt crème fraîche eller gräddfil (?).

Jag vispade ihop en grym dressing igår, magisk!

Johannas Caesardressing

Jobbigt god! Om alla ingredienser är rumstempererade minskar risken för att såsen skär sig. Worcestershiresås är en engelsk tunnflytande kryddsås som inte bara smaksätter Caesarsalladen utan även kötträtter och Bloody Mary.

För 4 portioner

1-1,5 msk citronsaft

2 tsk Dijon senap

2 tsk Worcestershiresås

1 äggula

2 tsk vit balsamvinäger

3 anjovisfiléer, mosade

1-2 pressade vitlöksklyftor

1-2 krm salt

nymald svartpeppar

2 dl neutral olja (rapsolja)

1 dl finriven parmesan

Gör så här:

Blanda allt utom olja och ost i en (hög och smal) bunke. Tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaka av, rör ner osten och smaka av igen. Vänd runt dressingen i romansallad eller häll den över salladen precis innan servering.

Till Caesarsallad behöver man (för 4 portioner) knaperstekt bacon (2 pkt), krutonger (4 skivor bröd), stekt kyckling (3-4 filéer) och romansallad (1-2 huvuden) och självklart hyvlad parmesan. Avokado, äpple, nektarin, tomat, lök eller frön är också goda salladskompisar.

Brödkrutonger gör man enkelt själv, bara att smör-och flingsaltsteka små kuber av valfritt (mörkt)rostbröd. Ju mer smör i pannan desto frasigare blir brödet. Vill man köra på lightvarianten så rostar man bröd i brödrosten och skär därefter upp brödet i kuber. Kanterna tycker jag man behåller! Bara fjantigt och onödigt att slänga den delen av brödet som smakar mest.

10 tankar på “Magisk Caesardressing

 1. Malin

  Den här dressingen låter verkligen klockren, måste prova den. Dock är oljan en nyttig fettkälla och bra fetter sätter sig inte på kroppen. Så tänker jag 😉

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Bra tänkt där! Jag utgick från ett ganska klassiskt recept jag hittade på nätet men var tvungen att göra om det à la Johanna style 🙂

   Svara
 2. Malin

  Hemmagjord dressing är min största last nu för tiden (exempelvis har jag ätit din cashewdressig 5/7 dagar senaste veckan, mums!). När jag gör egen caesardressing brukar jag alltid skippa sardellerna, för jag tycker det känns tråkigt att slänga nästan hela bruken efter att ha använt 3-4 stycken. Men jg älskar ju sardeller, så jag undrar om du något tips på förvaring eller användning, så jag slipper slänga de små raringarna?

  Jag tycker din blogg är fantastisk! En verklig inspirationskälla!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Tack för dina fina ord, vad glad jag blir 🙂

   Håller helt med dig, sardeller gör underverk i Caesardressingen men burken blir ju gärna liggandes i kylen där den lätt glöms bort. Så här kommer några tips på rätter där den lilla firren passar utmärkt som smaksättning;

   tomatsås (till pasta el pizza)
   oliv tapenade
   pizzasnurror (leilas salta pizzasnurror finns på recept.nu)
   janssosn frestelse
   gubbröra
   bruschetta
   vitlöks- och sardellsmör till grillat kött

   Hoppas du hittar något i listan som passar dina smaklökar!

   Svara
 3. Pingback: Blue cheese dressing & morotsbiffar med curry | en smaksak

 4. Pingback: Blue cheese dressing & morotsbiffar med curry | en smaksak

 5. Pingback: Middagstips | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s