Saftig Focaccia

Det är inte ofta jag föredra vitt bröd framför mörkt men till en god grillmiddag sitter focaccia fint! Det här brödet bakade jag förra veckan. Det blev en enkel variant med flingsalt och lite torkad rosmarin. Trevligt på midsommarbordet eller buffén är det också. Grundreceptet är Leilas.

Focaccia

1 gott och saftigt bröd. Olivolja och flingsalt gör ytan krispig och god. Smör på det här brödet är ganska onödigt. Men det är gott att dippa i någon god sås eller att torka av tallriken med… 🙂

25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
ca 7 dl vetemjöl (special)
Olivolja, flingsalt och torkad rosmarin till plåten och utbakning

Gör så här:

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i maskin i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, 30-60 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg på en oljad plåt (med kanter) med lite flingsalt och rosmarin i botten. Platta ut degen tills den är cirka 1-2 cm tjock och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt och rosmarin. Låt svalna lite och skär i munsbitar.

Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, runt 15 minuter.

1 tanke på “Saftig Focaccia

  1. Malin

    Jag håller med dig. Men vitt bröd kan vara fantastiskt gott när det kommer i form av nybakat och varmt. Att det dessutom är smaksatt gör det hela ännu bättre 🙂 Det här ska jag definitivt prova i sommar!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s