Maten ombord på Eckerö Linjen…

Eckerö Linjen är kända för sin goda mat och när jag åkte till och från Åland under helgen kom jag på idén att provsmaka maten ombord och skriva lite om den.  Jag knackade på hos intendenten och fick i samband med det en rundtur i köken och en genomgång av kökschefen på hur man jobbar och tänker kring maten. Kul med ett så fint mottagande!

Eckerö Linjen har höga ambitioner kring maten ombord. Man vill servera gästen vällagad mat till bra priser i en hemtrevlig miljö. Man försöker använda lokala råvaror från exempelvis Åland, Roslagen och Väddö.  Ungefär 80 % av all mat ombord, tillagas ombordKökspersonalen är kunnig och tar många egna beslut kring maten, beställningar, menyer och dylikt. Det är ett gott tecken! Man kokar exempelvis såser själva, gör egna röror och inläggningar och försöker jobba med säsongsaktuella råvaror. Jag var dock nyfiken på var köttbullarna kommer ifrån och de köps in från Sverige, det är för tidskrävande att rulla dem ombord.

För att hänga med i trender och utvecklas tar man emellanåt hjälp av kända kockar för att sätta en ny prägel på exempelvis bufférestaurangen. Men även kökspersonalen åker iväg på studiebesök i närområdet för att hitta de bästa producenterna och man försöker även synas på olika mässor, exempelvis Det Goda köket, som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Månatliga kundundersökningar skickas ut via mail och brukar ge mycket positiv respons.

I Kafé Käringsund är husmanskosten och räksmörgåsen populära. Det tillagas tusentals räksmörgåsar ombord varje år. Jag förstår att folk köper dem, det snålas INTE på räkorna! 

Menyerna i kafeterian. Specialerbjudande på trerätters erbjuds.

Skärgårdssmörgås från kafeterian.

-Jag blir sällan nöjd med den här typen av mackor. De brukar innehålla alldeles för mycket billig majonnäs i förhållande till resten av ingredienserna. Den här skärgårdssmörgåsen var dock ett supergott undantag! Fyllig smak av lax och generöst med röra på det mörka brödet.

Trots viljan är det inte är lönsamt att baka själva till kafeterians söta utbud. (Lite synd kan jag tycka). Istället jobbar man med lokala bagerier och får på så vis täta leveranser av nybakade godsaker och samtidigt en känsla av hembakt.

I à la carte restaurangen Rospiggen sägs maten vara riktigt bra. Jag har inte provsmakat men ”D” hälsar att rådjursfilén han åt för några veckor sedan var ”riktigt fin och smälte i munnen”. Dessutom var servicen bra och lokalen mysig!  À la carte menyn byts var tredje månad och veckans meny byts veckovis.

Under rundturen inne i köket passade jag på att spana in renligheten. Det var väldigt rent och snyggt, både på bänkar och golv vilket känns himla skönt, nu kan jag äta där i fortsättningen också. 🙂

Hemtrevligt och juligt inrett i bufférestaurangen.

På hemresan provade vi stora julbordet. Och som vi åt! Det var riktigt gott med årets första julbord. Där fanns allt man kan förvänta sig av ett julbord inspirerat av det Åländska och svenska köket. På kalla sidan tyckte vi det var speciellt kul att prova glöggsill (sötkryddig och god) samt kantarellmousse (smakrik) och strutspastrami (mör).  På varma sidan var jag mest intresserad av de finska lådorna, Janssons frestelse och ostkaka (allt smakade ypperligt). Men där fanns både kött, fisk, såser och olika tillbehör  för den som orkar äta. På dessertbordet tycker jag man ska satsa på ostar med kex, ris à la Malta och citrontarteletter. Men i övrigt skulle jag önska mer hemlagat. Mousse, vattniga bär, burkfrukt och köpt tårta har jag tröttnat på för länge sedan. Jag förstår att det är praktiskt och något för allergiker men variation förnöjer…

En liten del av julbordet. Isen fyller tre funktioner. Man får upp maten på höjden, maten hålls kall och så är det snyggt! Dekorativt med de stora burkarna.

Sikrom och algrom känns lyxigt!

”D” pressar citron över laxen. Tallriken är välfylld…

Min första tallrik av många. Goda röror och fisk. Vörtbröd och cheddaroströra med Aquavit.

”Kameramannen” brände av ett skämt. Jag ser hysteriskt glad ut. Här var jag inne på andra tallriken där resten av den kalla maten samsas med lite av det varma.

Tredje tallriken. Tomtegröt och ostkaka. Vad gott det kan vara! Jag gjorde rum i dessertmagen. 🙂

Julgodiset på julbordet.

Fjärde och sista tallriken bestod av en blandad kompott från dessertbordet. Behöver jag nämna att vi var galet mätta vid det laget…

Summeringsdags;

Kafé Käringsund serverar prisvärd husmanskost och goda räk- och skärgårdssmörgåsar. À la carte restaurangen Rospiggen är värd ett besök om du vill lyxa till det lite. Stora Julbordet har allt man önskar sig, den kalla maten är klart godast, det är där du ska äta dig mätt! Det märks på smaken att man prioriterar maten ombord, så tummen upp från mig!

Det här var mina åsikter, vad tycker du som provat?

4 tankar på “Maten ombord på Eckerö Linjen…

  1. Malin

    Låter som något jag vill prova under den där Ålandresan jag och Elin vill göra till dig. I sommar måste vi komma och hälsa på 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s