Generella baktips

Mitt intresse för bakning började tidigt. Jag är evigt tacksam för att mamma släppte in mig i köket och lät mig vara med och baka och laga mat redan som en liten knodd. Jag stod på en stol bredvid henne och bakade iklädd mitt rosa galonförkläde med texten ”mammas lilla hjälpreda”. Det dröjde inte alltför många år innan jag föste ut henne ur köket och tog över. Jag ville visst göra allt därinne. Tack för förtroendet mami. Love!

Det kommer dyka upp massor av recept på bloggen framöver men just nu tänkte jag dela med mig av mina bästa baktips!

* Baka i lugn och ro, se till att allt finns hemma och att du har fria ytor att jobba på. Se till att ha bra, tillförlitliga recept. Sätt på ugnen innan du börjar.

* Baka alltid med smör. Margarin smakar inte gott.

* Underskatta inte salt i bakningen. Ett krm ger ett otroligt lyft för smaken, speciellt i mjuka kakor och bakverk med choklad. (Jag har vunnit en ny bakbok med det här tipset, så det fungerar!)

* Sikta alltid mjöl, bakpulver och kakao. Jag slarvar själv med det här men ångrar mig varje gång man ser vita klumpar i det färdiga bakverket.

* Mät eller väg ingredienser noga. Vid bakning finns det mindre utrymme än vid matlagning för slarv och experiment. Strukna mått gäller. Packa aldrig mjöl utan mät upp det luftigt. (Ett packat/kompakt mjöl väger mycket mer).

* Vispa aldrig ner mjöl i smeten, rör försiktigt. Annars slår du ut luften och kakan riskerar att bli kompakt och seg.

* Baka med äkta vanilj (pulver eller stång). Använd alltid kardemummakärnor som du mortlar, köp aldrig färdigmalen. Det är stor smakskillnad!

* Vispa ägg och socker riktigt fluffigt när det angivs, men tänk på att 3-4 minuter räcker. Vispar du mycket längre riskerar kakan att sjunka.

* Lär känna din ugn, det är viktigt. Använd varmluft– där värmen cirkulerar. Varmluft kräver dock att du sänker temperaturen ca 10 grader (om nu inte varmluften är angiven i receptet). Tänk även på var i ugnen du placerar dina bakverk. Oftast gäller mitt i ugnen eller i nedre delen.

* Använd bakplåtspapper när det tillåts och smörj och bröa formar till mjuka kakor ordentligt, helst med mjukt smör som ger ett tjockare skikt. (Man behöver inte använda ströbröd, det går bra med exempelvis mjöl, kokos el mixade pepparkakssmulor).

* Låt mjuka kakor vila i sin form ca 5 minuter innan de själps upp, gärna på galler.

* Låt alltid dina bakverk svalna helt och hållet innan de fryses in. Man vill inte att det bildas kondens i påsen eller förvaringslådan.

* Har du några favoritkakor så frys in lite av degen antingen som en rulle (och skär skivor som du gräddar) eller som bollar (som kan placeras direkt på plåten) och baka av kakorna precis när du vill. Då får du snabbt fram nybakat när tiden är knapp.

Det kommer komma mer specifika tips senare för bl.a. bröd och bullar!

Lycka till, tänk på att övning ger färdighet! 🙂

2 tankar på “Generella baktips

  1. mamsu

    Love you too, min lilla gullebulle!!!
    Glömmer aldrig då du draperade dina första karelska pirogerna. Blev mycket finare än mina nånsin – och då var du bara 3-4 år gammal.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s