Mjuk lingonpepparkaka

Det är redan 13:e december! Lucia med andra ord. Vi startar morgonen med en promenad men hoppas få se ett luciatåg framför frukost TV:n snart så man kommer i rätt stämning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egentligen hade väl lussekatter varit på sin plats idag men eftersom jag brukar baka saffransbullar med mandelmassa istället och redan har frysen full av dem så bjussar jag på en mjuk lingonpepparkaka istället. Letar fortfarande efter det där tunga, saftiga och riktigt kryddiga receptet dock…någon som sitter och lurar på ett sådant..?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eftersom jag skippade glasyr eller topping dekorerade jag min kaka med ett enkelt stjärnmönster av florsocker. Borde gjort fler ☆, det blev ju fint! Bakformen är ett loppisfynd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mjuk lingonpepparkaka

Lingonen gör kakan både saftig och lätt syrlig där de dyker upp. I övrigt är det här en saftig och smakrik kaka men inte alltför tung i konsistensen. Nästan godast efter ett par dagar. Tips till servering är smaksatt grädde (…julkryddor, citrusskal, rom, lingon…) eller  mjukrörd glass. Enjoy!

100 g mjukt rumstempererat smör

1 dl mjukt farinsocker

2 dl socker

3 ägg

1 dl crème fraîche eller gräddfil

1,5 dl lingon (frysta går bra)

3 dl vetemjöl

1 tsk kanel

1 tsk nymald kardemumma

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen nejlika

1 tsk bikarbonat

en nypa salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader. Vispa smör och socker luftigt, tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör ner fraîche. Blanda lingonen med mjöl, kryddor, bikarbonat och salt och vänd ner det i smeten. Smörj en avlång brödform grundligt (bröa eventuellt). Grädda kakan i nedre delen av ungen i 40-45 minuter, tills ytan precis har stannat och kakan känns stadig. En provsticka ska vara fuktig men inte kletig. Låt den svalna en aning och lossna den ur formen. Låt den sedan svalna under formen så den behålls saftig. Går utmärkt att frysa in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s