Äppelpaj för två

Det börjar dyka upp svenska äpplen i butikerna. Ni som har egna äppelträd – vad glada ni måste vara för alla smarriga äpplen ni får fylla fruktkorg och mage med! När vi skaffar hus och tomt (i framtiden) önskar jag mig massor av godsaker i trädgården, äppelträd och hallonbuskar i massor vill jag ha! Bland annat alltså. Måste skaffa mig gröna fingrar innan dess bara.. 🙂

Hur som helst, här kommer ett litet tips på vad man snabbt kan nypa ihop och fördela över äppelbitar och ugnsgrädda. En kletig deg jag kom på en regnig augustikväll. Resultatet blir en underbar äpplepaj, klar på nolltid.

Kan väl erkänna att jag försökte göra ugnsäpplen, fyllda med pajdegen. Det resulterade i ett ”sprängt” äpple så ni behöver inte upprepa mitt misstag 🙂 Nya provlagningar väntar på temat ”ugnsäpplen”….

Äppelpaj för två

Jag har valt att krydda degen milt så att trädgårdsäpplena och mandelmassan får chans att smaka något de också. Ytan blir lätt krispig och smulorna sega och smaskiga. Det här är ingen torr och smulig paj. Frysen erbjöd ingen glass så jag blandade ihop lätt crème fraîche med agavesirap och vanilj och det fick fungera som ”vaniljsås”. Rätt gott med något syrligt till det söta.

2 portioner

2 (trädgårds)äpplen

40 g smör

50 g riven mandelmassa

0,5 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl

0,5 dl havregryn

0,25 dl fuktigt farinsocker

1-2 krm av av vardera; kanel, ingefära och nymalen kardemumma

sirap och smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200 grader.

Skala och tärna äpplena. Fördela i en smord ugnsform och pudra med kanel. Nyp ihop smör, mandelmassa, mjöl, havre, socker och kryddor. Fördela över äpplena i små kluttar. Ringla över lite sirap och toppa med små smörkluttar. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter (tills äpplena är mjuka och smulorna fått färg).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s