Skinkgratäng med ananas och ost

Än en gång har jag varit inne på Matplatsen och inspirerats! I vanlig ordning har jag råddat om i receptet men resultatet blev prima vardagsmat. Perfekt att laga när din goda frukostost börjar bli svår att hyvla (och du undrar vad du ska göra av den) och du har sug efter färsk ananas (halva ananasen blir nämligen över och kan intas som dessert)!

Skinkgratäng med ananas och ost

Jag är inget fan av kassler men gillar däremot rökt skinka. Och det är väldigt gott tillsammans med ananas (färsk är godast) och ost. Osten smälter lagom mycket i den här rätten och dyker upp som krämiga små bitar. Prova den här rätten, ingen festmat kanske men en given vardagsrätt! Skulle vilja påstå att den passar med valfria gryn eller potatis i någon form som suger upp den goda såsen.

4-6 portioner

500 g rökt skinka i bit eller kassler, strimlad

2 nävar små tomater eller 2-3 stora, halverade eller skivade

0,5 färsk ananas, skuren i små bitar

valfri smakrik hårdost (exempelvis Präst, Herrgård, Västerbotten, Pommern…), strimlad

1 liten lök eller 0,5 purjolök, riktigt tunt skivad

3 dl grädde

2 dl lätt crème fraîche

1 msk kycklingfond eller 1-2 tärningar

1 msk mango chutney

1 msk Kikkoman sojasås

2 tsk sambal oelek (hoppa över för en barnvänligare variant)

Svartpeppar

Valfria gryn (ris, couscous, bulgur, quinoa, matvete…)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200 grader.

Varva skinka, tomat, ost och lök i en ugnsform. Koka upp grädde, fraîche, fond, chutney, soja, sambal och svartpeppar. Smaka av och häll över skinkan och grönsakerna. Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter. Servera med gryn och sallad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s