Bullängder med nötfyllning

Det här receptet  har jag bakat i massor av år, speciellt till jul och nyår. En tacksam klassiker som kan ligga på lut i frysen. Till bloggen har jag redigerat receptet en aning, bl.a. är det är salt och vanilj i degen och fyllningen har utökats med 50 % och smaksatts med kanel. Mycket fyllning ska det vara, då blir det goda och saftiga snittar. 🙂

Bullängder med nötfyllning

Det är ingen kardemumma i degen och det ska det inte vara heller. Allt behöver inte smaka typisk kanelbulle, intalar jag mig själv. Nötterna till fyllningen kan man variera, kanelen och vaniljen kan uteslutas. Här finns fler tips på smaksättningar, jag har nämligen gjort varianter på dessa längder för AOM för några år sedan. Om du vill frysa in längderna till en fest (där de ska se snygga ut), så glasera och snitta längderna när du tinat dem.

2 st

Vetedeg:

150 g smör

5 dl vetemjöl

0,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 dl ljummen mjölk

25 g jäst

2 lätt uppvispade ägg

Fyllning:

150 g/3 dl blandade nötter (mandel, pekan, hassel).

1,5 dl socker

110 g mjukt smör

2 tsk vaniljsocker

2-3 tsk malen kanel

Glasyr:

1 dl florsocker

0,75-1 msk vatten el citrus saft

Gör så här:

Mixa tärnat smör med vetemjöl, socker, vanilj och salt. Lös upp jästen i den ljumma mjölken och arbeta ner i degen tillsammans med mjölet och ägg (spara lite till pensling). Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i 30-60 minuter.

Mixa nötterna till fyllningen och blanda med socker, smör och kryddor. Sätt ugnen på 200-225 grader.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje bit till en rektangel 25 x 35 cm. Bred ut fyllningen som en sträng (ca 8 cm bred) mitt på varje degplatta. Vik den ena degkanten över nästan hela fyllningen. Vik över den andra och vik tillbaka 2 cm, tryck till. Nyp ihop ändarna så fyllningen inte rinner ut. Klipp små snitt med 2 cm mellanrum. Jäs under duk i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna.

Blanda florsocker och vätska slätt till glasyren och ringla över längderna, låt stela och skär i snittar. (De går bra att frysa in snittarna i en burk med lock men lägg dem helst inte ovanpå varandra).

4 tankar på “Bullängder med nötfyllning

  1. Pingback: Kanelbullens dag! « en smaksak

  2. Pingback: Kanelbullens dag | en smaksak

  3. Pingback: Picknick-mat | en smaksak

  4. Pingback: Midsommarrecept | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s