Revbensspjäll med barbequesås

I fredags provade jag att göra egna revbensspjäll med hjälp av ett recept från ICA Buffé. Det blev riktigt bra måste jag säga! Till det serverade jag majskolvar (smörstekta), hemlagad coleslaw med morot och äpple och starka chili pommes frites (köpta som man ugnssteker). Mumma!

Revbensspjäll med BBQ-sås

Det är lite meckigare att laga egna revbensspjäll men väl värt det någon gång. Vill du ha mer drag i såsen så tillsätt tabasco, färsk chili eller sambal oelek. Mörkt muksovadosocker hittar du nästan i alla matvaruaffärer idag, byt inte ut det, det är nämligen jättegott och har en mustig ton som påminner om lakrits. Runt 1 kg revbensspjäll är ganska lagom för 4, men såsen räcker till 2 kg så är ni fler kan ni ändå utgå från receptet.

4-8 portioner

2 rödlökar

1 vitlöksklyfta

4,5 cm färsk ingefära

1 -2 msk olivolja

1 dl mörkt muskovadosocker

2 msk tomatpuré

1 dl färskpressad apelsinjuice (1 apelsin)

2 msk rödvinsvinäger

1 msk Dijon senap

1 msk worcestersås

400 ml passerade tomater

1 -2 tsk Kikkoman sojasås (min tillsats)

1-2 kg tunna revbensspjäll

Gör så här:

Skala och finhacka rödlök, vitlök och ingefära. Fräs rödlöken glansig i olja, tillsätt sockret oc låt löken karamelliseras ca 5 minuter. Rör ner tomatpurén och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen puttra under omrörning i ca 30 minuter. Ta av från värmen och mixa såsen slät.

Sätt ugnen på 175-200 grader. Pensla en plåt med olja, skär upp ribsen i portionsvänliga bitar och lägg dem på plåten med köttsidan uppåt. Salta. Häll över såsen. Häll över 2 dl vatten. Täck formen väl med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 1,5 timme. Ta bort foliet och fortsätt grädda 20-30 minuter, passa så det inte bränns. Det är klart när köttet är riktigt mört och lätt släpper benen.

1 tanke på “Revbensspjäll med barbequesås

  1. Torbjörn Algotsson

    för c;a 25-30 år sedan hittade jag ett recept i Ica- kuriren på BBQ-sauce som är den godaste jag någonsin hittat. Den innehöll bla. kanel. Jag bjöd några gäster på party och de gillade den så mycket att dom använde den på rostat bröd dagen efter. Jag har gått igenom alla recept jag kan hitta på internet, men ingenstans hittar jag ett recept där kanel ingår. Har, möjligen, Ica.kuriren kvar receptet i sina gömmor? I så fall publicera den gärna på nätet, den skulle göra succe´,
    Torbjörn

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s