Falafel med cuscoussallad & tsatsiki med mynta

Äntligen dags för lite vegetarisk mat här i bloggen!

Hemlagad falafel, smakrik couscoussallad och en tsatsiki med smak av mynta smakar prima vill jag lova. Fräsch mat med lite orientalisk (?) touch passar fint så här i ”sommarvärmen” som en motpol till alla sallader och grilltallrikar.

FALAFEL (kikärtsbullar)

Falafel  har ofta en väldigt påtaglig smak av spiskummin (ingen favoritkrydda direkt). Det ger lätt en ”ättrig” ton om man överdoserar så jag har tonat ner mängden till en grad som passar mig. Jag älskar däremot färsk koriander, men vet att många tycker det ger en parfymig ton, byt isåfall ut den mot färk mynta eller färsk persilja istället. Vill man så panerar man bollarna/biffarna i sesamfrön.

3-4 portioner

1 burk kokta kikärtor (>3 dl)

10 cm purjolök

1 vitlöksklyfta

1 msk vetemjöl

2 msk vatten

0,75 tsk salt

1 krm cayennepeppar

2 krm kanel

0,5 tsk spiskummin

en näve färsk koriander

TSATSIKI MED MYNTA

Verkligen uppfriskande. Måtten är inte så noga här men räkna med 0,5-1 dl sås per person. Det går åt mer än man tror!

2-4 dl grekisk eller turkisk yoghurt 10 %

15-20 cm gurka

färsk mynta

flytande honung

citronskal

COUSCOUS SALLAD

Man tager vad man haver! Vill verkligen tipsa om hur gott fetaost är när det får gratineras i ugnen en stund. Blir alldeles knaprigt, segt och härligt. Avokado, färsk frukt, rostade nötter eller frön är andra tips på vad man kan slänga ner i den här salladen. Tacksam matlagning!

3 dl vatten

3 dl couscous (fullkorn)

0,5 grönsaksbuljongtärning

1 msk smör

1 sötpotatis

ca 100 g grillad paprika på burk + olja

ca 100 g fetaost

en näve russin

en näve små tomater

en näve färsk koriander/mynta

flingsalt, nymalen svartpeppar

ruccola

Gör så här:

Mixa ingredienserna till falafel grovt. Forma små bollar och stek dem gyllenbruna i olja/smör.

Grovriv gurkan till tsatsikin och låt den rinna av i durkslag, pressa ut vattnet. Blanda yoghurt med avrunnen gurka och ett gäng finhackade myntablad. Smaka av med flytande honung och lite rivet citronskal.

Sätt ugnen på 175-200 grader. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar, lägg i en ugnssäker form och ringla över olja, salta. Grädda i ca 10 minuter och toppa sedan med hälften av fetaosten (smulad). Grädda tills bitarna är mjuka och osten fått färg, 5-10 minuter.

Koka upp vatten, buljongtärning och smör till couscoussalladen. Häll i grynen, ta av från värmen och lägg locket på. Låt tillagas i ca 5 minuter. Fluffa upp med en gaffel och smaka av med salt, smör och peppar. Hacka ner paprika, tomater, fetaost och koriander. Ringla över lite olja från paprikaburken eller god olivolja (tills det inte känns torrt längre).

Lägg sedan ihop alla ingredienser på ett vackert fat och servera tsatsikin på sidan av.

6 tankar på “Falafel med cuscoussallad & tsatsiki med mynta

 1. Malin

  Gud vilket sammanträffande, åt också falafel ikväll (dock från ICAs salladsbar) och tänkte att jag måste leta upp ett recept på det så jag kan laga det själv. Och så har du lagt upp ett 🙂 Kul tyckte jag haha..

  Svara
   1. Malin

    Det var exakt så jag tänkte också när jag gick och skulle handla något att äta. Fick världens sug efter Starbucks falafel haha..

 2. Pingback: Nystart..! « en smaksak

 3. Pingback: Halloween recept « en smaksak

 4. Pingback: Vegetariska biffar & bullar | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s