Ost- och bärkaka med smultopping

Min kompis M tipsade om den här kakan (som hon hittat på nätet) och jag blev genast nyfiken när det var små kluttar av Philadelphiaost som fyllning. Att jag inte tänkt på det förut! Philadelphiast smälter nämligen inte i ugn utan förblir krämigt. Hur som helst, jag var tvungen att provlaga men gjorde några justeringar i receptet (resultatet ser ni nedan).

Vad tycker ni förresten om mjuka kakor eller muffins med crumle/smultopping? Jag tycker oftast det blir lite torrt och smuligt och tillför sällan något för mina smaklökar. Föredrar krämigare toppingar helt enkelt.

Hälften av smeten är i formen och ovanpå samsas hallon och färskost….

….fyllningen täcks med resten av smeten och även en smultopping. Sen är det raka spåret in u ugnen som gäller!

…och här ser ni resultatet! Gott och saftigt!

Ost och bärkaka med smultopping

En inspirationskaka! Krämig inuti och lite knaprig utanpå. Men den kräver sin vispade grädde eller glass till, tycker jag. Den här gången blev det hallon som fyllning men blåbär är nog också en höjdare tror jag. Nästa gång tar jag mera fyllning och struntar i smultoppingen, eller så gör jag en med mandelmassa i. Det kommer bli galet gott!

Smet:

150 g mjukt smör

1,75 dl socker

1 tsk vaniljsocker

Rivet skal av 1 citron

3 ägg

2,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

en nypa salt

Fyllning:

ca 2 dl bär

(1 tsk potatismjöl – om du använder frysta men lätt tinade bär)

100 g philadelphiaost

1 tsk socker

0,5 tsk vaniljsocker

Smultopping:

100 g smör

2 msk socker

0,5 tsk vaniljsocker

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

Grädde eller glass till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200 grader. Rör smör, socker, vaniljsocker och citronskal krämigt. Vispa ner ett ägg i taget. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och salt och rör till en jämn smet. Spänn fast bakplåtspapper i botten på en springform (24 cm i diameter) eller smöra och bröa den. Bred ut hälften av smeten. Strö över generöst med bär. Rör färskosten krämig med socker och vanilj. Klicka ut små kluttar av röran över bären. Bred över resten av smeten. Nyp ihop smultoppingen och fördela över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen  ca 35 minuter. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

4 tankar på “Ost- och bärkaka med smultopping

 1. Malin

  Åh du provade den! Jag håller med dig, smuldegen ovanpå behövs egentligen inte. Men visst var den god med philadelphian inuti? Väldigt saftigt och smarrigt 🙂

  Svara
   1. Malin

    Du är så påhittig du och det är så roligt att läsa om det! Där har jag långt kvar.. men ju mer säker man blir på vilka ingredienser som passar ihop ju mer kommer jag våga mig ifrån recepten. Det är bara att öva 🙂

   2. Johanna Inläggets författare

    Fast du verkar hitta en hel del godbitar på nätet som jag missar. Så nåt rätt gör du ju! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s