Rabarber toscakaka

När jag är på Åland bakar jag i första hand till min pappa. Jag fyller frysen kan man säga (lyx att kunna få göra det!!). Och han älskar allt med mandel så en toscakaka står oftast med på önskelistan. Dessutom föredrar han bakverk som inte är alltför sliskiga och söta nuförtiden, så eftersom det är rabarbersäsong  fick några sura stjälkar följa med in i ugnen.

2-3 stjälkar skalad rabarber går åt. Tar man för lite smakar det knappt rabarber alls och tar man för mycket är det risk för att kakan upplevs kletig och sur. Såhär mycket tyckte jag blev ganska lagom!

Rabarber toscakaka

1 kaka, 8-10 bitar

Verkligen smarrig och saftig. Om det inte är säsong för rabarber så fungerar ju te.x. hallon eller röda vinbär lika bra eller så hoppar man över bär helt enkelt. Nästa gång tillsätter jag nog rivet skal av en citron också, det borde förhöja den ytterligare. Jag tycker inte man behöver göra toscaglasyren på flagad mandel, finhackad/mixad sötmandel fungerar finfint. Dessutom är det tramsigt att skålla mandeln eftersom mycket smak sitter i skalet. Grundreceptet är från 7 sorters kakor (min trotjänare i köket!)

Botten:

100 g smält smör

2 ägg

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

(rivet skal av 1 citron)

0,5 dl grädde

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt

Fyllning:

2-3 stjälkar rabarber

Glasyr:

100 g smör

1 dl (rå)socker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

70 g mandelspån el 1,5 dl sötmandel (100g), mixad/finhackad

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbara kant, 24 cm i diameter eller spänn fast bakplåtspapper i botten på den.

Vispa ägg, socker och vanilj pösigt. Tillsätt (citronskal), smält smör och grädde. Sikta ner bakpulver, mjöl och salt. Häll smeten i formen.

Skala och skär rabarberstjälkarna i skivor och fördela dem över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter tills ytan har färg och precis stannat. Gör under tiden glasyren.

Värm ihop ingredienserna till glasyren i en kastrull och bred på kakan. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare ca 15 minuter tills kakan fått fin färg. Eventuellt behöver man snurra på kakan så den gräddas jämt efter halva tiden.

8 tankar på “Rabarber toscakaka

  1. Johanna Inläggets författare

   Visst är det! Toscakaka är ju himla smarrigt att fylla med det mesta i frukt och bärväg men rabarber passar ju extra bra just nu 🙂

   Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Lyckans ost, rabarber som är så gott. Gör en kokostosca istället, det kommer bli grymt bra! Sök i sökrutan (uppe till höger på bloggen) på kokostosca så kommer receptet på en vinbärskaka med kokostosca upp. Bara att ta rabarber istället eller knycka receptet på toscan. Lycka till! 🙂

   Svara
 1. Pingback: Morsdagsmums med rabarberfavoriter | en smaksak

 2. Pingback: Baka med rabarber | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s