Våffeldagen coming up!

Våffeldagen närmar sig (på söndag är det dags) så jag har provlagat våfflor här hemma på recept jag tror kan ha potential. Man kanske kan tro att jag sitter och lurar på det perfekta receptet på våfflor, semlor eller pepparkakor eller vad de nu kan vara. Så är inte fallet. Jag gillar att provlaga och experimentera, så varje år blir det ett nytt recept 🙂

Hur som helst, ett recept var på vispgrädde och ett var på smör. Det förstnämnda gav snäppet frasigare våfflor men smeten var svårhanterlig, ungefär som segt snor (ursäkta liknelsen). Så i år kör jag på receptet med smält smör (se nedan). Jag sätter min egen prägel på det hela med vanilj, salt och dinkel, inte helt otippat kanske. Gott, frasigt och lättlagat är det i alla fall! Jag föredrar mina frasvåfflor med hjortronsylt, vaniljgrädde och lite kanel medan Daniel vill ha hemlagad jordgubbssylt och gammeldags vaniljglass 🙂 Vad toppar du dina våfflor med..?

 

Se till att järnet är riktigt varmt innan du börjar grädda. Fega inte ur, välgraddade och gyllenbruna ska de bli om du vill åt det frasiga. Bubbelvatten i smeten är ett annat tips!

 

3/4 dl smet ger perfekta våfflor i mitt våffeljärn. Jag värmde en hålplåt i ugnen och la de färdiggräddade våfflorna på plåten, tills det var dags att äta. Lägg inte våfflorna ovanpå varandra, då mjuknar de snabbt. De ska ätas omgående!

 

Man tager vad man haver…frysen bjöd på hallon och glass. Det funkar det med! 🙂

Frasvåfflor med dinkel & vanilj

8 våfflor/laggar

100 g smör

3 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 krm salt

3 dl mjölk

1 dl dubbelvatten (iskallt kranvatten går också bra)

Smör, våffeljärn

Grädde/glass och sylt/bär till servering

Gör så här:

Smält försiktigt smöret och vispa i resten av ingredienserna (ta lite vätska i taget) till en klumpfri smet. Värm järnet, pensla med smält smör och grädda våfflor på ganska hög värme tills de är gyllenbruna. 3/4 dl smet per lagg ger lagom stora våfflor! Servera direkt med dina favorit tillbehör!

4 tankar på “Våffeldagen coming up!

  1. Pingback: Våffeldagen | en smaksak

  2. Pingback: Våffeldagen | en smaksak

  3. Pingback: Frasvåffla deluxe! | en smaksak

  4. Pingback: Våffeldags! | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s