Finfina knäck

Årets första knäck är gjorda.. oj oj vad goda de blev. Receptet på knäckformens förpackning fungerar finfint. Min lilla hemlighet är som vanligt att ha i en nypa flingsalt. Det blir sååååå mycket godare eftersom smakerna förstärks.

pc201466.jpg

I år kanske det är dags att smaksätta den traditionella knäcken? Byt ut mandlarna mot andra nötter, kanske salta jordnötter vore något! Skippa nötter helt och smaksätt med olika kryddor. Kanel, kardemumma eller ingefära sätters snabbt smak på det hela. (För en sats på 2 dl grädde, behövs 1- 1,5 tsk krydda). Rivet skal av apelsin eller lime är inte heller dumt (1 apelsin el 3 lime). Eller låt en urskrapad vaniljstång koka med..gott! Kakao är inte heller dumt (det behövs 2 msk ungefär).

Det brukar vara rätt kladdigt, varmt och bökigt att fylla formarna snyggt utan spill.

Här kommer några hjälpsamma tips.

1. Använd en kastrull med tjock botten och hög kant. Smeten bubblar upp rätt kraftigt.

2. Rör i botten med en stor träsked med jämna mellanrum.

3. Använd gärna en digital termometer. Knäcken brukar vara klar runt 125 grader, beroende på hur mjuk, seg eller hård du vill ha den.

4. Ha ett glas med kallt vatten och sked nära till hands för kulprovet, speciellt om du är osäker på rätt temperatur.

5. Ställ formarna på en silikonduk, då står de stilla eller lägg formarna i tomma pralinark, där står de perfekt. Ställ ut fler formar än du tror, ifall många välter är det skönt att ha nya till hands. Pappersformar eller ischokladformar, välj själv.

6. Fyll en spritspåse (som tål hög värme!!) med smeten först när den svalnat en aning. Ta på dig skinnhandskar som skyddar händerna mot värmen. Klipp ett litet hål, men stort nog för att eventuellt mandelhack kommer igenom. Har du inga spritspåsar, häll upp smeten i en kanna med tydlig pip så underlättar det när du häller ut smeten. Eller fyll en tom gräddkartong, något användbart verktyg hittar du säkert i köket.

7. Var gärna två stycken så ni kan dela på jobbet, det gäller ju att fylla relativt snabbt. Om olyckan är framme är det skönt att ha en assistent 🙂

2 tankar på “Finfina knäck

  1. Pingback: Julgodisfavoriter | en smaksak

  2. Pingback: Julgodis | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s