Tomat- & paprikasoppa med majsbröd

Det är ingen tvekan, soppa och nybakt bröd är en av favoriterna under hösten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rostad tomat- och paprkasoppa

Låt dig inte skrämmas av att ingredienserna ska rostas i ugnen först, efteråt behöver soppan bara mixas slät. Dessutom gräddar du brödet samtidigt, det fungerar bra även om du inte har varmluftsfunktion. Soppan är het och mustig och smakar både paprika och tomat. Definitivt en soppa vi gör igen!

Ger drygt en liter färdig soppa (3-4 portioner)

3 stora kvisttomater (ca 500 g)

1 stor röd  paprika (ca 200 g)

ca 0,5 röd färsk chili

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 tsk torkad timjan, 0,5 tsk salt, svartpeppar

4 dl kokande vatten + 1 grönsaksbuljong

ca 1,5 dl grädde

en skvätt honung

gärna fetaost till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Klyfta tomater och paprika. Hacka chilin (kärnorna kan vara kvar). Skala löken och klyfta den. Låt skalet på vitlöksklyftorna vara kvar men mosa dem med knivbladet mot ett skärbräde. Fördela samtliga ingredienser i en ugnsform eller plåt, ringla över olivolja och toppa med kryddorna. Grädda i ca 40 minuter tills grönsakerna är helt mjuka. Ta bort skalet från vitlöksklyftorna.

Koka upp vatten med buljongtärning. Häll grönsakerna i kastrullen och mixa soppan slät. Mixa även ner grädden. Smaka av med honung och servera med smulad fetaost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Majsbröd med morot

Saftigt, smörigt och aningens sött. Bara att blanda samman och grädda! Ost och någon grönsak är gott till. (Smör blir lite överflödigt då brödet redan är så fett).

ca 12 bitar

2 ägg

100 g smält smör

3,5 dl filmjölk

3 dl majsgryn (polenta)

1,5 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl

1 msk socker

2 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 msk vete- eller havrekli

ca 250 g morötter

Smör och polenta till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.  Smörj och bröa en rektangulär form, 20 x 30 cm. Vispa upp äggen, tillsätt smält smör och filmjölk. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem. Skala och finriv morötterna och rör ner i smeten. Fyll formen och grädda i 40 minuter eller tills en provstick är torr. Skär i bitar och servera med ost och grönsaker till soppan.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 thoughts on “Tomat- & paprikasoppa med majsbröd

 1. Karin

  Favoritsoppan från favoritmatbloggen, nu lagad för tredje gången. Jag är tyvärr sämst på att kommentera men vill bara berätta att jag hämtar inspo här titt som tätt. Fick precis som du barn i våras (maj) och är grymt imponerad av att du lyckas hålla bloggen på samma nivå som tidigare! Här hemma är det främst slut på den pedantiska ordningen från innan, men tyvärr blir matlagningen också lidande ibland (framför allt prövandes nya recept och vegetariskt…). Nu ser jag fram emot kommande julbak, flera recept (ffa godis) härifrån gjorde succé förra året. Men så var det det där med tiden också… 😃 Ha en bra torsdag! Kram från Gävle

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej Karin! Oj vad roligt att du ville lämna en kommentar. Alltid lika kul att få ett litet hum om vilka som läser. Blir jätteglad över att jag lyckas inspirera dig och att du gillar recepten. Jag längtar också efter julstöket, men har lovat mig själv att inte tjuvstarta i år utan tålmodigt hålla lite på det för att fortfarande ha stämning och vara sugen på allt det goda även under julafton… 🙂 Just nu har vi fullständigt flyttkaos här hemma så får väl se hur jag lyckas uppdatera bloggen framöver, men det ska nog gå! Tack igen för gottigt pepp. Trevlig helg och kram från Linköping

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s