Krosslimpa

Den där rågkrossen jag köpte till mina russinbusar  i onsdagens inlägg ville jag få mer användning för så samma dag passade jag på att göra ytterligare ett bröd, en krosslimpa. Receptet är starkt inspirerat från samma bok men lite redigerat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag bakade ut brödet i en oljad brödform. Det ger en frasig yta och ett luftigt bröd som passar ypperligt som rostbröd. Men så här nybakat och ljummet är det godast med bara lite smör och härliga pålägg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krosslimpa

Fluffigt och lättsamt, bakat i brödform vilket gör det till ett perfekt rostbröd – ett lite grövre sådant med skönt tuggmotsånd från rågkross. Brödet görs i två enkla steg, men ha lite framförhållning och börja kvällen innan om du vill ha frukostbröd eller tidigt på morgonen om du vill ha kvällsfikat rykande varmt.

1 bröd

Dag 1 (kväll)

2 dl vatten

1 dl rågkross

0,5 dl linfrön

0,5 dl havrekli

Gör så här:

Blanda vatten, kross, frön och kli i en bunke. Låt stå övertäckt över natten.

Dag 2 (morgon)

2,5 dl vatten

1 tsk salt

0,5 dl farinsocker

25 g jäst

6-7 dl vetemjöl (special)

Gör så här:

Koka upp vattnet och häll det över blandningen från dag 1. Låt svalna en aning och  lös upp jästen däri. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg i maskin under ca 10 minuter. Degen ska vara kladdig. Pudra ytan med mjöl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek  i 1-1,5 timme.

Pensla en brödform med olja och lägg ner degen i formen. Låt brödet jäsa i ca 30-45 minuter under duk.

Sätt ugnen på 250°. Sätt in limpan, grädda i 5 minuter och sänk sedan temperaturen till 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Grädda ytterligare  i ca 30 minuter.  Innertemperaturen bör vara 98°. Har du ingen termometer så knacka på undersidan av brödet, det ska låta ihåligt. Njut gärna rostat!

3 thoughts on “Krosslimpa

 1. Malin

  Hej vännen! Såg att ni var/är i Stockholm under helgen – mysigt! Hur var Xoko, har hört mycket gott om deras bakverk nämligen.. 🙂 En fråga gällande brödet. Råsockret, vad bidrar det med? Är det för jäsningens skull? Jag vet att det är en liten liten mängd, men vad händer om man skippar det? Jag antar att det kan bytas ut mot valfri sötma om man inte har råsocker hemma (typ honung)? Kanske dumma frågor, men något jag undrat över, jag har liksom inget behov av att känna sötma i ett bröd, då har jag hellre i russin eller annan osötad torkad frukt. Du fattar haha.. KRAM

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej fina! Det kommer upp ett inlägg om vår helg i veckan 🙂 men vi åt god frulle på Xoko.

   Råsockret kan absolut ersättas med annat, minskas el slopas. Brödet kommer jäsa bra ändå! Det är en smaksak det där med sötman, ibland tycker jag det är gott med lite sötare bröd även om jag också föredrar osötat till vardags!

   Lycka till nu! 🙂

   Skickat från min iPhone

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s