Russinbusar

Jag ska erkänna att den största anledningen till att jag ville prova det här receptet var p.g.a. namnet. Hur fint klingar inte ”russinbusar” egentligen? 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag valde att hantera degen så lite som möjligt för att inte trycka ut någon luft, så idag blev det enkla portionsbitar. Russin, sirap och råkross är en vinnande kombo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luftiga och lätta i konsistensen, här ser ni bröden i genomskärning. Skorpan är tunn och mjuk. Pensla ytan med vatten innan du skjutsar in dem i ugnen om du gillar en knaprigare yta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

”Rågkross är hel fullkornsråg som klippts i bitar och sorterats. Både kli och grodd finns kvar och det gör rågkrossen rik på nyttiga fibrer och mineraler. Rågkross har en robust smak av spannmål och passar bra till gröt men är också jättegott i bröd. Om man blötlägger krossen några timmar innan kokning, så frigörs mineralerna och kan lättare tas upp av kroppen”. Hämtat härifrån.

Recept från boken Smaker från Saltå Kvarn maten brödet kakorna av Åsa Swanberg.

Russinbusar

Hiskeligt smarriga, svårt att bara äta en! Det här är luftiga och lätta portionsbröd med en tydlig sötma från russin och sirap och gott tuggmotstånd från rågkross. Glöm inte att degen ska förberedas kvällen innan – men lugn – det är inte det minsta jobbigt. Perfekt till helgfrukosten!

10-15 portionsbröd

Dag 1 (kväll)

1,5 dl rågkross

2 dl russin

4 dl vatten

Gör så här:

Blanda rågkross, russin och vatten i en bunke. Låt stå över natten (i rumstemperatur!).

Dag 2 (morgon)

1 dl vatten

0,5 dl filmjölk

20 g jäst

2 tsk salt

3 msk mörk sirap

3 dl rågsikt

ca 5 dl vetemjöl (special)

Gör så här:

Värm vatten och filmjölk till 37°. Lös upp jästen däri. Tillsätt röran från dag 1, salt, sirap och mjöl och arbeta till en smidig deg i maskin under ca 10 minuter. Degen ska vara kladdig. Pudra ytan med mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Ta försiktigt upp degen på väl mjölad bänk.  Pudra mjöl över ytan. Ta hjälp av en degskrapa (eller vass kniv) och hugg ut 10-15 portionsbitar av brödet utan att kåda det.

Låt bröden jäsa i ca 30-45 minuter under duk.

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Njut med smör och ost!

7 tankar på “Russinbusar

  1. Fatma

    Hej! Jag testade ditt recept och mina russinbullar jäste nästan ingenting. Varken första eller andra gången.. Hur mycket ska de jäsa ungefär? Funderar över om det kan vara blandningen från kvällen innan som var för kall. Skulle man väntat en stund efter att ha tagit ut den från kylen innan man tillsatte den i jästblandningen?

    Svara
    1. Johanna Inläggets författare

      Åh, det är så trist när det misslyckas. Den första degen ska jäsa i rumstemperatur över natten (jag ska förtydliga det i receptet så fler inte gör samma misstag) så förmodligen är det som du själv är inne på – att degen blev för kall för jästen. Bättre lycka nästa gång!

      Svara
  2. Fatma

    Jaha, ska den stå i rumstemperatur.. då var det nog därför jag misslyckades.. Haha, vet inte varför jag fick för mig att den skulle in i kylen :/

    Svara
  3. ann-sofie

    jag skållade min å lät den stå rumsvarmt till dagen efter,fylde på med lite mera varmt vatten på morgonen,ökade jästen till 30 gr,,sååå goda dom var,fick en 80 tals flash på konsums russinbullar som jag saknat,TAck

    Svara

Lämna en kommentar