Chokladglass utan glassmaskin

Det är höst i luften, speciellt tidigt om morgnarna när jag kilar på jobb eller promenad. Men framåt eftermiddagen kryper solen och även värmen fram. Så än är väl sommaren och därmed också glassäsongen inte helt över…

Varning för en chokladig, krämig, mäktig och mättande glass! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chokladglass

Den här glassen är gräddig, rund och mäktig. Mitt glassrecept är busenkelt, du behöver ingen glassmaskin.

150 g mörk choklad 70 %

4 dl  vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

en nypa salt

100 g naturell färskost (typ Philadelphia)

1 burk sockrad kondenserad mjölk (395 g)

Gör så här:

Finhacka chokladen och smält den försiktigt i mikron eller över ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).

Vispa grädden till fasta toppar med vaniljsocker och salt. Vispa först ner färskosten och blanda sedan ner kondenserad mjölk och smält choklad. Frys in glassen i 3-5 timmar i en vid plastlåda med lock. (Frys gärna in glassen i flera mindre askar så är det lättare att ta fram det som går åt vid behov).

Tips! Det är jättegott att smaksätta den här glassen med starkt espressokaffe. 2 msk tycker jag är lagom för hela satsen och det kan du blanda ner allra sist, innan du ställer den i frysen. Några droppar pepparmintarom från apoteket eller din favoritlikör fungerar det med.

8 tankar på “Chokladglass utan glassmaskin

 1. Josefin

  Låter urgott! Var hittar man nu kondenserad mjölk? Kanske någon har frågat tidigare men hittar inte svaret nu. Alldeles för många sorters köpt glass smakar vattnigt nuförtiden.

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Den är urgod – och allt annat än vattnig. Jag håller med dig, och vattnig glass är väl det sista man vill ha. Kondenserad mjölk finns i vanliga matvaruaffären, ibland står den bland andra konservburkar – typ bland inlagd frukt men också ofta på bakhyllan – där vaniljsocker och liknande står. Om inte, kolla bland Nutella, jordnötssmör och sylt. Hoppas du hittar den, köp den sockrade varianten. 🙂 Kram!

   Svara
 2. Josefin

  Det var en glass helt i sin egen klass! Tänkte på din chokladmousse – en smakbomb. Gjorde med kaffe. Blir sugen att även göra med andra smaker nu. Konsistensen blev ju så bra trots frånvaro av maskin… Tack! Kram

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Ååååh vad skoj att du gillade den. Jag var precis likadan när jag upptäckte glass på kondenserad mjölk – man vill bara fortsätta labba i köket! 🙂 Jag har gjort med vanilj, lemoncurd, avokado och lakrits också, alla lika smarriga. Finns på bloggen (sök på kondenserad mjölk så kommer alla recept upp)! Själv är jag sugen på något du brukade servera förr; vaniljgräddglass med varm sylt – magiskt! Kram

   Svara
 3. Anna

  Hej Johanna och tusen tusen tack för alla recept!!!
  jag kollar på din blogg varje dag, jag har lagat och bakat det mesta och allt har lyckat 🙂 och even denna glass var jätte god. igår gjorde jag din citronglass och herre gud mums säger jag bara.
  Tusen tack ännu en gång för att du delar med dig alla underbara recept!!!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s