Knäckande god äppelpaj

Idag står knäckig äppelpaj på menyn. Vad jag älskar kryddiga äppelbitar med segt och knäckigt täcke. Muskot behövs i minimala mängder men ger en amerikansk touch och en djupare kryddig smak. Daniel tyckte det smakade russin och gav tummen ner, så skippa muskoten om du inte är något fan.

Så. Jä-la. Gott.  Om du frågar mig. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kryddig och knäckig äppelpaj

En liten paj

Det här blir en relativt liten paj som räcker till 4-5 portioner. Gör gärna dubbelsats! Smeten till pajen smakar en aning kola och blir som ett segt och knäckigt täcke över kryddiga och mjuka äppelbitar. Den här pajen tycker jag ska göras på krispiga och friska, lokala äpplen! Glöm bara inte att våra inhemska äpplen har en förmåga att mjukna snabbt, så skär inte för pluttiga äppelbitar (om du inte vill ha dem mosiga i pajen förstås). Gillar du ruffig paj med oskalade äpplen så går det utmärkt att lämna skalet kvar. Jag har oftast mörk sirap hemma och det fungerar utmärkt – men gör också pajen lite mörkare i färgen. Välj ljus sirap om du har!

Fyllning:

3 medelstora lokala äpplen med mycket smak

25 g smör

1 msk sirap

ca 1 tsk kanel, 1/2 tsk kardemummakärnor (och pyttelite riven muskotnöt)

Smet:

75 g smör

1 dl råsocker

2 msk grädde

2 msk sirap

en nypa salt och en nypa äkta vaniljpulver (malda stänger)

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 rågat krm bakpulver

Gammaldags vaniljgräddglass eller hemkokt vaniljsås till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Skala och klyfta äpplena (helst inte för smått – då blir de bara mosiga). Smält smöret (25 g) och vänd ner sirap och kryddor – stöt kardemummakärnorna först. Vänd runt äppelklyftorna i blandningen och lägg dem i en liten pajform eller ugnsform.

Smält smöret till smeten tillsammans med socker, grädde, sirap, salt och vanilj. Rör ner havre, vete och bakpulver. Fördela smeten över äpplena. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, men passa noga så den inte bränns. Lägg över ett ark aluminiumfolie efter halva tiden om den mörknar fort. Servera gärna ljummen med vaniljglass!

2 tankar på “Knäckande god äppelpaj

 1. Linnéa

  Åh den här ska jag göra imorgon när min syster kommer på besök, med lite ingefära också i. Tänkte även göra ditt senaste bröd och servera med äppelsmör.
  Tusen tack för alla fina recept och hoppas att du hade en härlig födelsedag!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Låter som ett mycket gott fika! Äppelsmöret blev jag nyfiken på..? Tack själv för att du lämnar ett peppande spår efter dig 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s