Segmjuka chokladkakor med kinuskigömma

Choklad, kinuskisås och flingsalt. Segmjukt, kletigt och gojsigt. Låter det frestande..? 🙂

I lördags provade jag baka chokladkakor med kinuskigömma efter att ha provat chokladkakor med dulce de leche (kokt kondenserad mjölk) på ett nytt favoritfik. Spanade in nätet för recept och redigerade det till en egen variant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tro det eller ej, men det här är som att äta kladdkaka. Praktiskt format måste jag säga 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här kommer receptet!

Chokladkakor med kinuskigömma

Degen är lite flottig att jobba med med slutresultatet blir bra. Jag kokar så klart egen  kinuskisås (kolasås), finne som jag är. All kinuskisås går inte åt, spara till din glassportion eller koka en halvsats. Tänk på att koktiden då kan förkortas.

ca 12 stycken

Kinuskisås:

1 dl mjukt farinsocker

1 dl ljus sirap

1 dl grädde

en nypa flingsalt

en nypa vaniljfrön

en klick smör (ca 1 msk)

Gör så här:

Låt socker, sirap, grädde, salt och vanilj puttra i en kastrull på låg-medelvärme i 10-15 minuter. Den ska tjockna och bli trögflytande, men tänk på att den sätter sig när den kallnar. Rör i smöret när du tar såsen av värmen. Låt svalna tills den är ljummen.

Chokladkakor:

50 g smör

2 dl mjukt farinsocker

0,5 dl kakao

50 g hackad mörk choklad

en nypa flingsalt

en nypa vaniljfrön

1 ägg

1 rågat krm bakpulver

2 dl vetemjöl

flingsalt till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175°.

Smält försiktigt smör, socker, kakao, choklad, salt och vanilj över vattenbad eller i mikron. Låt svalna och blanda sedan ner ägget. Sikta ner mjölet blandat med bakpulvret. (Degen är flottig i konsistensen). Forma 12 bollar av ungefär 2/3 av degen, resten behövs som ett lock. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med en klick (en tsk ungefär) kinuskisås. Platta ut lite deg och fäst som ett lock över kakorna. Toppa med flingsalt. Grädda kakorna i ca 8 minuter för en mjukseg kaka.

9 tankar på “Segmjuka chokladkakor med kinuskigömma

 1. Malin

  Men du, dessa måste jag laga någon gång – låter som de skulle passa mig utmärkt!

  Har du provat gröten än? Eller Magnum glassen? Jag fortsätter här hemma med en varannan dag förkylning, sååååå störande. Ena dagen bra, andra dagen halskänningar. Inne på min andra vecka nu och är så jäkla less. Måste vara bra till nästa helg då jag träffar Elin och Josefin för första gången på tre månader. Ska ni till Åland i påsk? Kram vännen

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   De är to die for! 🙂

   Jag provade att rosta havregryn och lite kokos i stekpannan för att sedan koka gröt på det med lika delar mjölk och vatten. Det tog längre tid än vanligt men snart blev det en grynig gröt (inte så len och geleig) med mycket havresmak. Jag är inte övertygat än med messmöret, det har verkligen en funky taste… MEN, lite uppvärmt så funkade det fint att rinlga över gröten. Tyckte t.o.m. att det var gott! 🙂

   Vi har haft lite glassprovning här hemma, och provat två av de nya Magnum glassarna. Vi fick oss en varsin favorit. Kommer väl ut på bloggen så fort vädret blir varmare!

   Hoppas förkylningen ger med sig, en gång för alla! Härligt med en syskonreunion…

   Vi stannar här över påsken, mamma och pappa kommer hit på en visit i stället.
   Stor kram!

   Svara
   1. Malin

    Jag tycker mjölkgröten påminner väldigt mycket om risgrynsgrötsmaken (kokar alltid min gröt med kanel) så jag gillar verkligen den. Kul att du gillade messmöret! Det där med att värma upp den ska jag prova nästa gång 🙂

    Ang. Magnum glassen provsmakade jag Brulee igår (påskmarknad här i stan och fick chans att prova en mumsbit). Jag tyckte att det lilla jag åt blev alldeles för sött så en hel glass är tveksamt om jag får i mig. Så jag nöjer mig nog med att säga att den andra var mycket godare 🙂

    Ja, jag hoppas verkligen förkylningen vill ge med sig. Har mer ont i halsen idag så nu kanske det bryter ut(?) Skönt då på ett sätt iaf, även om det suger att vara sjuk.

    Åh vad mysigt! Hoppas ni får en riktigt fin (och solig) påsk! Hälsa Daniel!

   2. Johanna Inläggets författare

    Angående glassarna kan ju säga så här; Daja och jag har inte samma favorit. Han reagerar inte lika starkt på för söta smaker som jag. 🙂
    Lika bra att bli sjuk nu så får man kanske vara frisk när våren väl tittar fram, eller hur! Vi tycks ha klarat oss, puh! Men idag ska jag och kika på match igen och det brukar bli helvetiskt kallt, tårna är alltid isbitar, trots strumpor med ylle, filtar och värmande kaffe. Idag blir det vintermunderingen på, en förkylning ska inte få sin chans att bryta ut nu! 🙂

    Kram finis, hälsa syrrorna i påsk sen!

 2. Linda

  Alltså herregud va jag blir sugen på allt, jag vet inte om jag klarar av att läsa din blogg innan bebben kommer.. Men ta det det som en komplimang 🙂 men om ca 19 veckor då ska de banne mig bakas och testas flera av dina recept! Hoppas allt är bra med er! kram

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hihi, tack för den finis! Du får titta bort och skrolla ner till alla goda soppor jag gör i stället 🙂
   Allt är fint med oss, en skypedate vore nice snart! Kramis

   Svara
 3. Pingback: Hurra för Daja! | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s