Världens godaste äppelkakspaj

Den här historien har genomgått diverse provlagningar och nu sitter äntligen receptet. Det här är den ultimata äppelkakan eller pajen, hur man nu ser på det. Det är nämligen en kombinerad kaka, mjuk i botten och pajsmulig upptill. Det var det här receptet jag syftade på tidigare  – som jag är extra stolt över – och som aldrig publicerades i artikeln jag var med i under oktober. 😉

När du inte kan bestämma dig för paj eller kaka – då slår du till på den här. Sjukt god!

Kryddig äppelkakspaj

Det här är en grymt god kombinationskaka med det bästa av två världar. I botten en kryddig och saftig kaka fylld med höstäpplen och på toppen fräscha pajsmulor. Smakrik!

Kakbotten:

200 g mandelmassa

100 g smör

4 ägg

2 msk vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemummakärnor

en liten nypa salt

Fyllning:

3-4 äpplen (syrliga och smakrika)

2 tsk kanel

Smultopping:

175 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl socker

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

rivet skal av 1 citron

en liten nypa salt

Servering:

Vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° ugnstemperatur. Rör riven mandelmassa med mjukt smör. Vispa ner ett ägg i taget. Rör ner siktat vetemjöl, vaniljsocker, nystötta kardemummakärnor och lite salt. Smeten kan se skuren ut men det gör ingenting. Bred ut smeten i en klädd eller smord springform (24 cm i diameter). Skala äpplena och skiva dem tunt. Blanda med kanel och stick ner dem i smeten. Smält smöret till smultoppingen och blanda med resten av ingredienserna. Fördela degen över kakan och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

17 tankar på “Världens godaste äppelkakspaj

 1. Pingback: Hurra för Daja! | en smaksak

 2. Erika

  Är det här en kaka som smakar bättre o bättre för varje dag som går eller ska den serveras samma dag man bakat den? smakar den bäst varm, ljummen eller kall? /Erika
  P.S citronbiskvitårtan blev en succé 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag tycker den är lika god samma dag som den bakas som 2-3 dagar senare. (Med tiden blir kanske konsistensen lite tyngre). God både ljummen och kall men har du den i kylen över natten så skulle jag ta fram den en stund innan fikat. Tror smakerna kommer fram lite mer om den inte är kylskåpskall. 🙂 Vad kul att ni gillade biskvitårtan, en klar hit hemma hos oss!

   Svara
 3. Malin Sandström

  Jag undrar hur många bitar man får ut av kakan ungefär? Undrar även hur tunt man ska skiva äpplena, så tunna man får de med en mandolin eller är det för tunt?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Skulle säga 8-10 normalstora tårtbitar. Min mandolin kan man ställa in på olika lägen, jag skulle skära tunt, men inte lövtunnt – så att man känner av äppelbitarna när man äter. Lycka till nu! 🙂

   Svara
   1. Malin Sandström

    Ok, tack för ditt snabba svar. Skär du äpplena efter att ha tagit ut kärnhuset bara, dvs äpplena ser hela ut men det är ett hål i mitten? Går det att göra den i en mellanstor ugnsform istället för en rund om man måste göra för flera än 8-10st?

   2. Johanna Inläggets författare

    Njäe, jag brukar skära äpplet i fyra delar runt kärnhuset och sedan skiva det. Absolut, välj vilken form du vill, det kvittar. Håll lite koll i ugnen bara så du gräddar den lagom länge om den blir lägre. (Du kan alltid dubblera receptet om du vill gör den i en stor form).

 4. Therese

  Nu har jag bakat din Äppelkakspaj två gånger och måste hålla med- den är sjukt god! Och snygg är den dessutom, serverade den från ett glasfat på fot, med ”kupa” och pudrade lite florsocker över. Snyggt! Och dessutom är den jätterolig att baka 🙂 . Men min vana trogen måste jag ju alltid sätta min egen touch på alla recept: idag prövade jag att skära äpplena i tärningar istället för skivor (tycker bitarna ser snyggare ut) och så provade jag att lägga med lite russin i äppelfyllningen – blev jättegott det med (om man gillar russin). Men som sagt, den här kakan är en storfavorit, redan. Tack för receptet och en fin blogg! Och hälsningar från Åland! 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Vilken härlig kommentar, tack för finfint pepp! 🙂 Vad roligt att jag lyckats inspirera dig till att ”ta ut svängarna” lite, det är ju precis så jag också gör med nästan alla recept jag provar – att sätta sin egen prägel på dem är ju vad som gör bakningen extra rolig och lite mer spännande. Det lät jättegott med russin i!

   Svara
 5. Pingback: Mjuka favoriter | en smaksak

 6. Pingback: Äppelrecept! | en smaksak

 7. Pingback: Äppeltider | en smaksak

 8. Pingback: Gott med äpplen | en smaksak

 9. Sana

  Ska ta med en efterrätt till en middag hos mina svärföräldrar om en vecka och har gått igenom massa recept och hittade denna så den här blir det!! Känns lyxig och passar bra i höst! Skulle du rekommendera grädde eller vaniljsås till?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Ja det är helt rätt tid för äppelrecept. Det är lika gott med båda två. Vill du göra det enklare för dig så välj grädde och vill du lyxa så gör egen vaniljsås! Vaniljglass funkar ju också förstås. Lycka till 🤗

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s